Tiedotearkisto: 2006

Heinäkuu harvinaisen kuiva

1.8.2006 12:00

Heinäkuun sademäärät jäivät hyvin pieniksi maan eteläosassa Uudeltamaalta Kymenlaaksoon ulottuvalla vyöhykkeellä. Vähäisistä sateista johtuva kuivuus oli pahinta rannikolla. Hellepäiviä oli paikoin kaksinkertainen määrä.

Kuva: Tuija Vuorinen

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä satoi heinäkuussa vain kolme millimetriä. Kesäkuu mukaan lukien kuluva kesä on ollut pääkaupunkiseudulla kuivin 45 vuoteen. Etelä- ja Lounais-Suomessa heinäkuun sademäärät jäivät alle 10 millimetrin viimeksi vuonna 1994, jolloin lähes kaikilla sääasemilla mitattiin vuosisadan kuivuusennätykset. Heinäkuun 2006 pienin sadekertymä, 0,6 mm, mitattiin Varsinais-Suomessa Suomusjärvellä. Edellinen paikkakunnan ennätys, 4,1 mm, on vuodelta 1994.

Kuivuudesta kärsittiin myös Perämeren rannikkoseudulla, missä jo kesäkuun sademäärät olivat pieniä. Myös suuressa osassa maan keskiosaa, Oulun lääniä sekä Etelä-Lappia heinäkuun sadekertymä jäi alle puoleen tavanomaisesta. Keski- ja Pohjois-Lapissa heinäkuun sademäärät olivat tavanomaisia.

Kuukauden suurimmat vuorokausisademäärät mitattiin 24. heinäkuuta. Sateita saatiin tällöin lähinnä maan keskiosassa. Kärsämäen Venetpalossa vuorokauden sademäärä oli 51 millimetriä ja Kiuruveden Korpijoella 32 millimetriä.

Hellepäiviä paikoin tuplasti tavanomaista enemmän
Kuluvan kesän korkein lämpötila, 32,1 astetta, mitattiin 8.7. Lammin Evolla Hämeessä. Kaikkiaan helteisiä päiviä oli heinäkuussa maan etelä- ja keskiosassa 7-17 ja Oulun läänissä sekä Etelä-Lapissa 4-8. Määrät ovat 1,5-2-kertaisia tavanomaiseen verrattuna. Keski- ja Pohjois-Lapissa hellepäiviä oli 0-5 kappaletta, mikä on lähellä pitkänajan keskiarvoa. Eniten hellepäiviä, 17 kappaletta, oli Varsinais-Suomen Suomusjärvellä.

Heinäkuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 16-19 astetta, Oulun läänissä 15-17 astetta ja Lapissa 11-16 astetta. Lämpimintä oli pääkaupunkiseudulta Kymenlaaksoon ulottuvalla vyöhykkeellä. Keskilämpötila oli maan eteläosassa reilut kaksi astetta, ja Länsi-Suomessa 1-2 astetta tavanomaista korkeampi. Muualla maassa se oli hyvin lähellä pitkänajan keskiarvoa.

Heinäkuu alkoi varsin lämpimänä koko Suomessa. Heinäkuun 7.-9. päivänä mitattiin suurimmassa osassa maata hellettä. Maan etelä- ja keskiosassa sekä paikoin Pohjanmaalla mitattiin jopa yli 30 asteen lämpötiloja. Viileämpää ilmaa virtasi Suomeen heinäkuun puolivälin jälkeen. Tuolloin myös yöt olivat kylmiä ja lievää yöpakkasta esiintyi Suomenselän alueella ja Lapissa.

Lämmin ja kostea ilma synnytti voimakkaita ukkosia
Kuukauden alussa runsaimmat sateet keskittyivät maan pohjoisosaan, mutta ilman ollessa lämmintä ja kosteaa ukkoskuuroja muodostui herkästi muuallakin.

Rajuimmat ukkoset koettiin 10. heinäkuuta, jolloin voimakkaat ukkospuuskat aiheuttivat vahinkoja etenkin maan itäosassa. Kyseisen vuorokauden aikana havaittiin noin 11 000 salamaa, mikä tapahtuu keskimäärin 1-2 kertaa kesässä. Lisäksi Pohjois-Karjalassa havaittiin suuria, jopa 6,5 senttimetriä halkaisijaltaan olevia rakeita. Koko heinäkuussa yhteensä havaittiin noin 39 000 salamaa, mikä on yli puolet tavanomaisesta.

Lue lisää
Heinäkuun säätilastoja
Helletilastoja
Heinäkuun salamakartat
Ilmatieteen laitos kerää havaintoja rakeista

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)