Tiedotearkisto: 2006

Ilmanlaatu ajoittain erittäin huono Venäjän metsäpalojen vuoksi

9.8.2006 12:00

Kuva Helsingin Kumpulasta 9.8. n. klo 13 (Pia Anttila)

Luoteis-Venäjän metsäpalojen seurauksena Kaakkois- ja Etelä-Suomessa ilmanlaatu on ajoittain ollut erittäin huono 9. elokuuta. Metsäpalot aiheuttavat pienhiukkasten ja ärsyttävien hiilivetyjen määrän lisääntymistä ilmassa. Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan esim. Virolahdella Venäjän rajan tuntumassa hengitettävien hiukkasten pitoisuus (PM10) oli viime yön aikana yli sata mikrogrammaa kuutiota kohti. Myös pienhiukkasten pitoisuudet Virolahden ja Utön asemilla olivat poikkeuksellisen korkeita. Hiukkaspitoisuudet ovat olleet selvästi korkeampia kuin parin viime päivän aikana. Kaakkois-Suomen lisäksi erittäin korkeita hiukkaspitoisuuksia on esiintynyt myös pääkaupunkiseudulla

Tietokoneella tehtyjen malliennusteiden mukaan Suomen etelärannikolla havaitut savut ovat pääosin peräisin Venäjältä, Suomenlahden koillis- ja kaakkoispuolella sijaitsevista metsä- ja maastopaloista. Metsäpalojen savu on kulkeutunut melko kapeana vanana yli maamme etelärannikon ja Suomenlahden, mukaan lukien pääkaupunkiseutu. Tuulen suunnan vaihtelusta johtuen savuvana saattaa osua melko lyhyeksi ajaksi jollekin alueelle, jolloin tuntuu savun hajua ja näkyvyys heikentyy merkittävästi. Toisaalta saastepilvi on kapea, joten ilmanlaatutilanne saattaa myös nopeasti parantua tuulen suunnan muuttuessa. Malliennusteiden mukaan Viron alueella on esiintynyt vielä Suomessa havaittuja korkeampia hiukkaspitoisuuksia 9. elokuuta.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan virtaus pysyy lähipäivinä idänpuoleisena, joten savun hajua voi kantautua Venäjältä Etelä-Suomeen jatkossakin, jos metsäpaloja ei saada Venäjän raja-alueilla hallintaan. Sateita, jotka taltuttaisivat metsäpalot ja puhdistaisivat ilmaa, ei ole odotettavissa lähipäivinä. Näin ollen korkeita hiukkaspitoisuuksia saattaa kulkeutua maahamme myös lähipäivien aikana.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös siitä, että Suomessa maaston syttymisriski on suuressa osassa maata erittäin korkea pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi.

Lisätiedot:
Tutkimusprofessori Risto Hillamo, puh. (09) 1929 5500
Tutkimusprofessori Jaakko Kukkonen, puh. 050 520 2684
Erikoistutkija Pia Anttila, puh. (09) 1929 5410

Säätiedot palvelevalta meteorologilta
puh. 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Kuvassa on esitetty metsä- ja maastopaloissa muodostuneiden pienhiukkasten pitoisuudet 9. elokuuta 2006 klo 12.00 (yksikkönä mikrog/m3), mallilaskelman mukaan

mikrogrammaa kuutiometrissä
Kuvassa on esitetty metsä- ja maastopaloissa muodostuneiden pienhiukkasten pitoisuudet 9. elokuuta 2006 klo 12.00 (yksikkönä mikrog/m3), mallilaskelman mukaan.