Tiedotearkisto: 2006

Pääkaupunkiseudun hiukkaspitoisuudet ennätyslukemissa maanantaina

22.8.2006 12:00

Ilmanlaatu huononi jälleen maanantaina (21.8.) Kaakkois- ja Etelä-Suomessa Luoteis-Venäjän metsäpalojen vuoksi. Savuhavaintoja tehtiin aina Pirkanmaalla asti. Pahimmin savut koettelivat pääkaupunkiseutua, jossa savuvana nosti pienhiukkaspitoisuudet 20-kertaisiksi normaaliin verrattuna. Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan myös esimerkiksi Venäjän rajan tuntumassa Virolahdella pienhiukkasten pitoisuus nousi kahdeksankertaiseksi normaaliin verrattuna maanantain aikana.

Kuva: Pia Anttila

Viron ja Venäjän rajalla olevalta paloalueelta tuleva savuvana osui melko lyhyeksi ajaksi etenkin Helsingin alueelle, jolloin savun sisältämät orgaaniset yhdisteet aiheuttivat voimakkaan hajun ja näkyvyys heikentyi merkittävästi. Toisaalta saastepilvi oli kapea, joten ilmanlaatutilanne parani nopeasti tuulen suunnan muuttuessa. Myös sadekuurot ovat tuoneet helpotusta savun huonontamaan ilmanlaatuun, sillä savuvanojen kulkureitin varrella sateet ovat hetkellisesti puhdistaneet ilmaa pienhiukkasista.

Ilmatieteen laitos mittaa Helsingin Kumpulassa myös hiukkasten koostumusta. Maanantaina kello 14 - 18 välillä havaitun savun pienhiukkaset sisälsivät pääosin orgaanista hiiltä (70 %), mikä viittaa siihen, että mukana on paljon kytevistä metsäpaloista syntyneitä hiilivety- ja hiukkaspäästöjä.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan virtaus pysyy lähivuorokauden aikana itäisenä, jolloin savua voi kantautua Venäjältä etelärannikolle. Ennusteiden mukaan virtaus kääntyy keskiviikkona puhaltamaan koillisen suunnasta, jolloin pääosa savuista todennäköisimmin kulkeutuu Suomen eteläpuolelle. Lähipäivinä sää jatkuu epävakaisena. Sadekuuroja on odotettavissa maan eteläosassa. Myös Luoteis-Venäjälle on odotettavissa sadekuuroja, jotka paloalueelle osuessaan auttaisivat metsäpalojen sammutuksessa.

Katso palojen aiheuttamien pienhiukkaspäästöjen ennusteanimaatio ajalle 23.8. klo 9 - 24.8. klo 12.

Katso myös kuvamateriaalia lähialueiden palo- ja savutilanteesta maanantaina ja tiistaina sekä ennuste metsäpaloriskin kasvamisesta kuluvalla vuosisadalla.

Trajektorianimaatio kertoo, kuinka maanantain 21.8. kulkeuma saapui pääkaupunkiseudulle.

Kaupunkien ilmanlaatutiedot

Taustailman hiukkaspitoisuudet Utössä ja Virolahdella

Lisätiedot
Tutkimusprofessori Risto Hillamo, puh. (09) 1929 5500
Erikoistutkija Ari Karppinen, puh. 040 534 6809

Lisätietoja säästä palvelevalta meteorologilta
puh. 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)