Tiedotearkisto: 2006

Ilmatieteen laitos mukana Heurekan uudella näyttelyosastolla

27.9.2006 12:00

Ilmatieteen laitos on yhteistyökumppanina Heurekan uudella Älykästä liikennettä -näyttelyosastolla Säänherra-kohteella. Heurekassa voi 29.9. alkaen tutustua liikenteen älykkäisiin järjestelmiin.

Kuva: Eija Vallinheimo

Älykästä liikennettä -näyttely herättää Heurekan kävijät katsomaan liikennettä, sen verkostoja ja tietopalveluja monelta kannalta. Hanke on Heurekan, ITS Finland ry:n ja eri liikennealan yhteisöjen yhteistyöprojekti. Näyttelyssä on 15 kohdetta, jotka käsittelevät eri liikennemuotoja ja liikkujaryhmiä.

Ilmatieteen laitoksen teemana uudella osastolla on sää ja sääennusteet sekä sään vaikutukset liikenteelle. Säänherrassa näyttelyvieras voi itse muuttaa sääolosuhteita ja katsoa samalla, mitä vaikutuksia se aiheuttaa liikenteelle: millaisia kelivaikutuksia ja kunnossapitotarpeita sään muutokset aiheuttavat. Kohteessa on iso monitori vaakatasossa ja pulpetin reunassa kaksi haloa, johon näyttelyvieras voi laittaa erilaisia sääelementtejä, kuten vesisade, lumisade, auringonpaiste, tuuli, sumu ja pilvi. Pulpetissa on myös vipu, jolla voi muuttaa lämpötilaa. Sään muutokset ja kelivaikutukset näkyvät animaatioina monitorilla.

Liikennesää kertoo talvikelistä
Säänherran tietotaustana on Ilmatieteen laitoksen virallinen varoituspalvelu, Liikennesää, joka käynnistyy vuosittain talvikelien alkaessa. Liikennesäätiedote annetaan Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden yhteydessä radiossa ja YLE:n TV-kanavilla. Tiedote kertoo, onko ajokeli pääteillä normaali, huono vai erittäin huono.

Liikennesäätiedotteessa yhdistetään Ilmatieteen laitoksen sääennusteet sekä Tieliikelaitoksen ja Tiehallinnon tiedot kunnossapitotoimista, koska sekä sää että teiden kunnossapitotoimet vaikuttavat ajokeliin. Tiedotuksen tarkoituksena on auttaa autoilijoita varautumaan kelin aiheuttamaan viivytykseen ja vaaroihin.

Liikennesäästä pääteillä tiedotetaan kolme kertaa vuorokaudessa ja tarpeen tullen useammin. Ennustejakso on 24 tuntia, jonka aikana keliluokka voi muuttua. Liikennesääennusteissa keli jaetaan normaaliin, huonoon ja erittäin huonoon ajokeliin. Tiedotteen aluejako pohjautuu maakuntiin.

Normaalin kelin aikana liikenne sujuu tavanomaisin talvinopeuksin, joskin vähäistä lumisadetta tai paikallista liukkautta voi esiintyä. Yleistä varovaisuutta on siis tällöinkin syytä noudattaa. Huonon kelin aikana on odotettavissa esimerkiksi näkyvyyttä ja ajamista haittaavaa lumisadetta tai liukkautta tienpinnalle. Onnettomuusriski on kohonnut ja ajonopeudet laskeneet jonkin verran. Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka aiheuttamaa liukkautta ei ehditä torjua tai niin runsasta lumisadetta, ettei aurauskalusto riitä. Onnettomuusriski on suuri, ajonopeudet alenevat huomattavasti ja ajamista on syytä välttää.

Muissa Älykästä liikennettä -osaston kohteissa kävijä saa esim.

  • suunnitella laivaväylän turvalaitteineen avomereltä satamaan karikkoisen saariston lävitse
  • katsoa mitä lentokoneita lentää tällä hetkellä Pohjois-Amerikan ilmatilassa
  • tutkia pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen toimivuutta reaaliajassa
  • kokeilla pystyykö huijaamaan biometristä kasvontunnistusjärjestelmää
  • katsoa, millaisia reittejä kävijät liikkuvat näyttelyhallissa ja mitkä ovat olleet suosituimpia näyttelykohteita.
Lopuksi voi vielä katsoa infonäytöltä, kuinka pääsee kotiin joukkoliikennettä käyttäen.

Lue lisää
Älykästä liikennettä -näyttelystä Heurekan www-sivuilta