Tiedotearkisto: 2006

Euroopan uusi sääsatelliitti tarkentaa sääennustuksia

17.10.2006 12:00

Euroopan uusin sääsatelliitti MetOp laukaistaan tiistaina 17. lokakuuta Kazakstanista, Baikonurin avaruuskeskuksesta. MetOp on ensimmäinen eurooppalainen napa-alueita kiertävä sääsatelliitti. Laukaisua voi seurata suorana lähetyksenä internetissä.

Kuva: EUMETSAT

MetOp parantaa olennaisesti sääennustusten tarkkuutta, sillä maapallon napojen kautta kulkeva satelliitti kiertää huomattavasti matalammalla kuin nykyiset päiväntasaajan mukaisesti kiertävät sääsatelliitit. MetOp lentää 837 kilometrin korkeudella eli suunnilleen 43 kertaa lähempää maata kuin päiväntasaajan mukaisesti kulkevat satelliitit. Satelliitti tuottaa uutta havaintoaineistoa sääennustusmalleihin alueilta, joista ei yleensä saada paljon säähavaintoja, kuten napa-alueilta ja meriltä.

MetOp-satelliitti on pohjoismaille erityisen tärkeä
MetOpin laukaisu on onnistuessaan merkittävä virstanpylväs meteorologian saralla. Ilmatieteen laitoksen mukaan MetOpin tuottaman aineiston myötä eteläisen pallonpuoliskon merialueiden säähavainnointiin on luvassa selkeä parannus, mutta myös pohjoisen pallonpuoliskon ennusteet tarkentuvat.

Uusi sääsatelliitti uudistaa tapaa tutkia säätä, ilmastoa ja ympäristöä. Se tuottaa tarkkoja mittauksia koko ilmakehän lämpötilasta ja kosteudesta ja monitoroi useita ilmakehän kaasuja, kuten otsonia, hiilidioksidia ja metaania. Satelliitti jatkaa myös napa-alueiden otsoniaukon seurantaa. Satelliitti tuottaa aineistoa Pohjoisten alueiden ilmastonmuutoksesta havainnoimalla esimerkiksi lumi- ja jääpeitettä.

MetOpin laukaisua kuvaillaan onnistuessaan merkittäväksi virstanpylvääksi meteorologian saralla. MetOp satelliittien sarja koostuu kolmesta satelliitista, joiden on suunniteltu tarjoavan operationaalista dataa vuoteen 2020 asti täydentäen näin Meteosat-satelliittien sarjaa.

Satelliittia operoi eurooppalainen sääsatelliittijärjestö EUMETSAT, ja se on kehitetty yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kanssa. Tähän asti Eurooppa on ollut riippuvainen USA:n kansallisen meri- ja ilmakehähallinnon NOAAn polaarisatelliiteista. Yhdessä Eumetsatin MetOp ja NOOAan napa-satelliitti tulevat tarjoamaan maailmanlaajuista dataa, jotka parantavat ennusteita ja tarjoavat näin apua luonnonkatastrofien ennakoinnissa ja ympäristön seurannassa. Eurooppalaisen satelliitin myötä voimat yhdistetään: MetOpissa on USA:n ja Euroopan yhteisiä mittalaitteita, ja satelliittien ajoitus on koordinoitu niin, että yhdessä polaarisatelliiteilla saadaan maapallon ilmakehää kuvattua mahdollisimman kattavasti.

Metop laukaistaan radalleen tiistaina 17.10. klo 19.28 Suomen aikaa.

Metopin laukaisua voi tiistai-iltana alkaen noin klo 19 seurata suorana lähetyksenä
EUMETSATin www-sivulla

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Jarkko Koskinen, puh. 050 337 2902