Tiedotearkisto: 2006

Lämmin säävuosi 2006 päättyy märkänä ja ennätyslauhana

28.12.2006 12:00

Kuva: Kari Österberg

Ilmatieteen laitoksen mukaan vuosi 2006 oli harvinaisen lämmin. Kesä oli laajoilla alueilla poikkeuksellisen kuiva, ja joulukuusta näyttäisi maan etelä- ja keskiosassa tulevan keskilämpötilaltaan kaikkien aikojen leudoin.

Vuoden 2006 keskilämpötila vaihtelee etelän vajaasta seitsemästä asteesta Pohjois-Lapin - 0,7 asteeseen. Keskilämpötilat olivat kautta maan 10-15 lämpimimmän joukossa tarkastelukaudella 1900-2006.

Tammikuu 2006 oli hieman tavallista lauhempi. Helmi- ja maaliskuu olivat sen sijaan kumpikin koko maassa tavanomaista kylmemmät. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuun alussa kolkutettiin vielä 40 pakkasasteen rajaa Enontekiön Hetassa. Koko kuukausi oli täysin talvinen myös maan etelä- ja keskiosassa. Maaliskuun kylmyydestä kertoo myös, että keväistä kymmentä astetta ei saavutettu missään, vaikka aurinko paistoi tavallista enemmän.

Kesä helteinen, vuoden loppu erittäin leuto

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesän aikana esiintyi yli 25 asteen helteitä maan laajuisesti 59 päivänä. Eniten hellepäiviä koettiin Suomusjärvellä, 37 kappaletta. Yli 30 asteen hellepäiviä oli niin kesä-, heinä- kuin elokuussakin. Tämä on harvinaista, sillä keskimäärin vain joka 10. kesänä saavutetaan 30 astetta kaikkina kesäkuukausina. Kesän lämmöt kerryttivät tehoisan lämpötilan summaa ennätysmäärät Lappia myöten.

Heinäkuun 10. päivän voimakkaat ukkospuuskat aiheuttivat vahinkoa etenkin maan itäosassa. Niihin liittyi myös poikkeuksellisen suuria rakeita, joista suurimmat olivat halkaisijaltaan noin 6,5 senttimetriä. Elokuussa kaakkoistuuli toi Suomeen voimakasta savun hajua ja runsaasti pienhiukkasia, jotka olivat peräisin Venäjän metsäpaloista.

Marraskuun alkupuoli oli talvinen, mutta loppupuolen keskilämpötila oli koko maassa 5-10 astetta kuukauden alkupuolta korkeampi. Pitkä hyvin leuto jakso jatkui vuoden loppuun asti. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan joulukuusta on tulossa keskilämpötilaltaan kaikkien aikojen leudoin.

Vuoden 2006 alin lämpötila, -43,6 astetta mitattiin tammikuun 20. päivänä Kittilän Pokassa ja vuoden korkein lämpötila, 32,1 astetta Lammin Evolla 8. päivänä heinäkuuta.

Ensin kuivaa, sitten ennätysmärkää

Kesä oli maan etelä- ja länsiosassa sekä Perämeren rannikolla kaikkien aikojen kuivin. Aurinko paistoi kesällä suuressa osaa maata kolmanneksen keskimääräistä enemmän. Kauhavalla pisin yhtenäinen poutajakso kesti 4,5 viikkoa.

Loppuvuoden runsaat sateet kastelivat sitten maanpinnan ja täyttivät joet kuivillakin alueilla. Lokakuu oli vuoden sateisin kuukausi. Vihdin Hiiskulassa mitattu sademäärä, 228 millimetriä, oli uusi lokakuun Suomen ennätys.

Loka-marraskuun vaihteessa maan etelä- ja keskiosassa pyrytti muutamaan otteeseen. Maan kaakkoisosassa lunta oli enimmillään ajankohtaan nähden ennätykselliset 40-50 senttimetriä. Marraskuun puolivälissä alkanut poikkeuksellinen leuto kausi sai lumipeitteen kuitenkin nopeasti häviämään Etelä-Suomesta Lounais-Lappiin saakka.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuonna 2006 oli myrskypäiviä vain 14, kun niitä on keskimäärin 24 kpl vuodessa. Kesän salamamäärä jäi hieman alle puoleen pitkän ajan keskiarvosta.

Vuosi vaihtuu lauhassa säässä

Sää kylmenee aluksi tilapäisesti, ja perjantai on pakkaspäivä koko maassa. Vuodenvaihteessa sää lauhtuu uudelleen. Lämpötila kohoaa uudenvuoden aattona eli sunnuntaina Etelä-Suomessa jopa + 5 asteeseen ja maan pohjoisosassakin nollan vaiheille. Sadealue liikkuu sunnuntaina Suomen yli lännestä itään. Sade tulee vetenä tai räntänä, Lapissa osaksi lumena.

Ilmatieteen laitos on julkaissut tietoja koko maapallon vuoden 2006 tilastoista 14.12.2006. Joulukuun Suomen tilastot julkaistaan 2.1.2007.

Vuoden 2006 säätilastot

Vuodenvaihteen säätilastot

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat osoitteessa http://ilmatieteenlaitos.fi/uutiset