Tiedotearkisto: 2006

Syksy 2006 poikkeuksellisen leuto suuressa osassa Eurooppaa

14.12.2006 12:00

Suuressa osassa Eurooppaa syksyn lämpötilat ovat olleet poikkeuksellisen korkeita. Syyskuun, lokakuun ja marraskuun lämpötilat ovat olleet Alppien pohjoispuolella yli kolme astetta keskiarvoa lämpimämpiä verrattuna vuosien 1971-2000 keskiarvoon.

Kuva: Eija Vallinheimo

Tilastojen mukaan vuosittaiset vaihtelut ovat yleensä tällä alueella pysyneet alle kahden asteen. Kolmen asteen poikkeama tekee tästä syksystä poikkeuksellisen. Syksy on ollut tilastojen mukaan ennätyslämmin Iso-Britanniassa, Belgiassa, Hollannissa, Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Tilastot ulottuvat Keski-Englannissa vuoteen 1659, Hollannissa vuoteen 1706 ja Tanskassa vuoteen 1786. Myös suurimmassa osassa Itävaltaa, Etelä-Ruotsia, Etelä-Norjaa sekä osissa Irlantia syksy on ollut lämpimin kautta aikojen.

Marraskuun loppu poikkeuksellisen lämmin Suomessa
Ilmatieteen laitoksen mukaan koko syksy, syyskuusta marraskuuhun, oli Suomessa maan länsiosassa runsas 2 astetta ja maan itäosassa 1 - 2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Maan pohjoisosassa syksyn keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Helsinki Kaisaniemen mittausasemalla kuluvaa vuotta lämpimämpiä syksyjä on ollut vuosina 1934, 1938, 1967, 2000, 2005. Tämän vuoden keskilämpötilaa laski kylmä marraskuun alku. Tarkasteltaessa 15. marraskuuta alkanutta lämmintä jaksoa on sen keskilämpötila puolestaan poikkeuksellisen korkea. Tällaisten jaksojen toistuvuusaika on esimerkiksi Kaisaniemen mittausten mukaan 100-200 vuotta.

- Ilmastonmuutoksesta on tänä päivänä runsaasti tutkimustietoa, ja tiedeyhteisö on yksimielinen ilmaston lämpenemisestä. Tämä syksy on esimerkki siitä, millaisia syksyt voivat olla tulevaisuudessa, jos ilmastonmuutosta ei pystytä hillitsemään, Ilmatieteen laitoksen varapääjohtaja Mikko Alestalo toteaa.

Eurooppalainen meteorologinen yhteistyöverkko EUMETNET arvioi, että ilman ilmastonmuutosta tämänkaltaisia lämpötiloja mitattaisiin Keski-Euroopassa syksyllä arvion mukaan harvemmin kuin kerran 10 000 vuodessa. Maailmanlaajuinen ilmastonlämpeneminen selittää osan tämän syksyn poikkeuksellisista lämpötiloista. Koko syksyn vallinnut voimakas ja pysyvä eteläinen ilmavirtaus on tuonut lämmintä ilmaa Alppien pohjoispuolelle. Näin pysyvä eteläinen virtaus on sellaisenaan harvinainen sääilmiö, mikä on ollut perusedellytys lämpimälle syksylle. Vastaavaa tapahtuu EUMETNETin arvioiden mukaan yleensä vain kerran 100 tai 200 vuodessa. Ilmastotieteilijät tutkivatkin nyt, mitkä tekijät aiheuttavat syksyn korkeita lämpötiloja. Selvittelyn kohteena on etenkin se, missä määrin lämmin syksy johtuu ilmaston lämpenemisestä ja missä määrin korkeat lämpötilat ovat pelkkää normaalista vaihtelusta johtuvaa sattumaa.

Korkeilla syyslämpötiloilla ei toistaiseksi ole raportoitu olevan suuria vaikutuksia Euroopassa. Jos vastaavanlainen poikkeavuus keskilämpötiloissa olisi tapahtunut kesällä, vaikutukset olisivat samanlaisia kuin kesällä 2003. Tuolloin tukala helle aiheutti Euroopassa tuhansia ennenaikaisia kuolemantapauksia. Vakavien seurausten vuoksi vastaavanlaisten sääpoikkeavuuksien tutkiminen on erittäin tärkeää.

Lisätietoja:

Syksyjen tilastoja

Varapääjohtaja Mikko Alestalo, puh. (09)1929 2210