Tiedotearkisto: 2007

Sunnuntaina runsaita sateita Porin seudulla

13.8.2007 11:45

Sunnuntaina 12. elokuuta satoi Porin seudulla enemmän kuin koko elokuussa keskimäärin. Säätutkamittauksiin perustuvan arvion mukaan Porin kaupungissa satoi reilun kahden tunnin aikana arviolta vajaa 100 millimetriä. Sunnuntain suurin sademäärä, 80 mm, mitattiin Satakunnan Luvialla hieman Porin eteläpuolella. Yli 40 mm sademäärä kertyi myös Merikarvialla. Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan koko kuukauden sademäärä on tällä alueella keskimäärin 72 - 80 mm.

Kuva: Kirsti Kotro

Varsinais-Suomessa, Suomusjärvellä yli 40 millimetrin sademäärä syntyi sunnuntaina jo aiemmin toisesta ukkospilviryppäästä. Muuten maan etelä- ja keskiosassa satoi sunnuntaina lyhyessä ajassa aika tyypillisiä 10 - 20 mm sademääriä.

Kaatosateiset ukkoskuurot kehittyivät erittäin lämpimässä ja kosteassa ilmassa, joka on vallinnut Suomessa jo yli viikon ajan. Satakunnan rannikkoseudun sunnuntai-iltapäivän ukkoskuurot rankkasateineen kehittyivät nopeasti rannikolla, mutta heikkenivät liikkuessaan itäkoilliseen. Niinpä esimerkiksi Kankaanpään Niinisalossa eilinen sademäärä oli vain 6 mm.

Salamointi eilen oli Porissa kohtalaista, muualla yleensä vaisua. Salamatiheydellä mitattuna ukkonen oli sen sijaan rajua sunnuntaina Oulun pohjoispuolella ja Hankoniemellä.

Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan elokuiset yhden päivän rankkasade-ennätykset vaihtelevat 90 - 120 mm. Suurin elokuun koko maan vuorokausisademäärä, 151 mm mitattiin Oravaisten Kimossa 3. elokuuta 2004.


Tutkan arvioima sademäärä Porin alueella sunnuntaina 12.8. kello 14-20. Tutka ei mittaa sademäärää tarkasti, mutta sateen alueellinen jakauma näkyy selvästi. Tutkakuvaa voidaan verrata alueella sijaitsevien sademittarien tuloksiin. Kuvan tulkinnassa on lisäksi huomioitava, että kuuropilvien ytimet ovat hyvin pieniä. Ikaalisissa sijaitseva tutka ei enää 80 kilometrin etäisyydeltä välttämättä erota kaikkein voimakkaimpia sateita.

Lue lisää
Elokuun säätilastoista
Salamoista ja ukkosista

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)