Tiedotearkisto: 2007

Suomessa havaittu kesän aikana toistaiseksi 14 trombia

7.9.2007 10:45

Trombeja eli paikallisia pyörremyrskyjä on viime päivinä havaittu useilla paikkakunnilla Suomessa. Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet sääolosuhteiltaan otollisia veden päällä esiintyvien trombien eli vesipatsaiden synnylle kun kylmää ilmaa on virrannut lämmenneiden vesistöjen ylle.

Trombi Ruotsinpyhtäällä 23.7.2005. Kuva: Mikko Vänttinen.

Viimeisin silminnäkijähavainto vesipatsaasta eli veden yllä esiintyvästä trombista tehtiin tiistaiaamuna 4. syyskuuta kello 10 merialueella Helsingin eteläpuolella. Merellä Porin edustalla havaittiin maanantai-iltana 3. syyskuuta useita vesipatsaita ja ja Oulujärven Paltaselällä vesipatsas lauantaiaamuna 1. syyskuuta.

Ilmatieteen laitokselle on tämän kesän aikana saatu runsaasti havaintoja trombeista tai niiden aiheuttamiksi arvelluista tuhoista. Havainnoista seuraavat 14 kappaletta on pystytty varmistamaan trombeiksi.

28.6. Suomusjärvi
7.7. Rääkkylä (vesipatsas)
8.7. Perniö
8.7. Anjalankoski
11.7. Riihimäki
31.7. Seinäjoki
13.8. Nurmo
18.8. Kustavi
26.8. Korppoo (vesipatsas)
27.8. Kristiinankaupunki
28.8. Maarianhamina (vesipatsas)
1.9. Kajaani (vesipatsas)
3.9. Pori (vesipatsas)
4.9. Helsinki (vesipatsas)

Trombeille otollinen kausi jatkuu Suomessa toukokuusta lokakuuhun saakka. Vesipatsaita havaitaan tyypillisimmin loppukesällä ja alkusyksystä. Trombeja havaitaan Suomessa useimmiten noin 10 tapausta vuodessa, joista puolet ovat veden yllä syntyviä trombeja. Suuri osa Suomen trombeista ei aiheita tuhoa, mutta omaisuusvahinkoja trombit aiheuttavat muutaman kerran kesässä. Tänä kesänä varmistuneista trombeista ei tiettävästi ole aiheutunut tuhoa.

Trombi on suppilomainen pyörre kuuro- tai ukkospilven alapinnan ja maan- tai vedenpinnan välissä. Suomen oloissa pyörteen halkaisija vaihtelee kymmenistä metreistä muutamaan sataan metriin ja etenemismatka sadoista metreistä kymmeniin kilometreihin. Voimakkaimmat trombit ovat yleensä halkaisijaltaan suurempia ja pitkäikäisempiä. Monissa muissa maissa trombeja kutsutaan tornadoiksi.

Ilmoita trombihavainnoista Ilmatieteen laitokselle

Lue lisää
trombeista ja muista pyörteistä Suomessa