Tiedote 15.7.2013

SuomiAreenassa keskustellaan Itämerestä

Itämeren ongelmiin etsitään ratkaisuja Porissa MTV3:n SuomiAreenan keskustelussa 18. heinäkuuta.
Kuva: Hannu Manninen

Porissa MTV3:n SuomiAreenalla järjestetään 18. heinäkuuta keskustelu, jonka otsikko on ”Silakka sai silmät, mutta levä vei saunavedet – miten Itämeri pelastetaan?”

Kaikki on mahdollista kun yhdessä toimitaan! Ongelmat ovat ratkaistavissa, ja jokaisella on tässä roolinsa sen mukaan, minkä kokoisesta asiasta on kyse. Leväkukinnat ovat kansainvälinen ongelma ja vaativat kaikkien rantavaltioiden toimia. Saaristomeri puolestaan on suomalaisten kontolla, kansallisesti hoidettavissa. Yksittäisellä toimijallakin voi olla iso vaikutus: harkitsemattomalla ruoppauksella voi pilata kokonaisen merenlahden.

Keskustelun petaa johtava tutkija Harri Kuosa Suomen ympäristökeskus SYKEstä. Monien mielestä Itämeren tilanne on synkkä, mutta Kuosan mukaan sitä ei mitenkään voi pitää toivottomana.

”Ratkaisut ovat löydettävissä. Takavuosien Porin edustan silakoiden silmättömyys on hyvä esimerkki tästä. Iso, mutta paikallinen ongelma ratkaistiin puuttumalla tehtaan päästöihin. Sama pätee myös muihin Itämeren ongelmiin”, Harri Kuosa toteaa. Itämeri-keskustelun Porin kauppakeskus IsoKarhussa 18.7. järjestävät Itämeri-viestijöiden verkoston kuusi organisaatiota. Keskustelemassa ovat SYKEn Harri Kuosan lisäksi Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, joka edustaa Helsingin ja Turun kaupunkien Itämerihaastetta, erityisasiantuntija Unto Eskelinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta, Merentutkimus-yksikön päällikkö Johanna Ikävalko Ilmatieteen laitokselta, tutkimusprofessori Kari Tammi VTT:ltä sekä meriturvallisuusasiantuntija Tom Lundell Rajavartiolaitokselta. Maatalouden näkemystä keskusteluun tuo pomarkkulainen maaseutuyrittäjä Jarkko Laitila.

Helsingin ja Turun kaupungit suhtautuvat vakavasti Itämeren suojeluun ja omilla toimillaan Itämerihaasteessa osoittavat, että kunta voi saavuttaa tuloksia merensuojelussa. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoo, mitä kaupunki voi tehdä Itämeren hyväksi.

Maatalous on usein asia, joka nostetaan esille Itämeren rehevöitymisestä puhuttaessa. Maataloudessa voidaan kuitenkin toimia Itämeren hyväksi esimerkiksi kehittämällä viljelytapoja, tietää maanviljelijä Jarkko Laitila. Myös kalankasvatuksen kehittäminen Itämerellä vaatii uudenlaista ajattelua. Kala tuottaa samalla rehumäärällä kolme kertaa enemmän ihmisravintoa kuin sika tai kana.

Lisääntyvä Itämeren liikenne vaatii innovatiivista ajatuksia ja valvontaa

Laivaliikenteen päästöt ja öljyonnettomuuksien uhka vaativat toimia myös Itämerellä. Teknologian kehittäminen ja uusien innovatiivisen palvelujen luomisella voidaan päästä lähemmäksi puhdasta ja turvallista meriliikennettä Itämerellä. Energiatehokkaat ja vähäpäästöiset laivat voivat olla myös yksi tulevaisuuden vientituote Suomen vaikeuksissa oleville telakoille.

Tervetuloa mukaan seuraamaan kesän mielenkiintoisinta keskustelutilaisuutta! Silakka sai silmät, mutta levä vei saunavedet – miten Itämeri pelastetaan?

Aika: Torstai 18.7. klo 14.00 - 15.30Paikka: Ison Karhun kauppakeskus, Pori

Keskustelijat:Johanna Ikävalko, Merentutkimus-yksikön päällikkö, Ilmatieteen laitosHarri Kuosa, johtava tutkija, Suomen ympäristökeskus SYKEUnto Eskelinen, erityisasiantuntija, Riista – ja kalatalouden tutkimuslaitosKari Tammi, tutkimusprofessori, VTTPekka Sauri, apulaiskaupunginjohtaja, Helsingin kaupunkiTom Lundell, meripelastusasiantuntija, RajavartiolaitosJarkko Laitila, maanviljelijä

Tilaisuuden juontaa toimittaja Kari Rissa.