Tiedotearkisto: 2007

Kumpulan avaruuskeskuksen tutkijat selvittämässä Venuksen ilmastonmuutosta

28.11.2007 20:00

Kumpulan avaruuskeskuksen tutkijat ovat olleet mukana selvittämässä, miksi ilmastonmuutos on nostanut Venuksen lämpötilaa jopa 500 astetta. Tutkimus julkaistaan tiedelehti Naturen marraskuun numerossa.

Kuva: NASA

Euroopan avaruusjärjestö ESAn Venus Express -luotain on tutkinut Venusta kesästä 2006 alkaen ja on nyt tehnyt ensimmäiset suorat havainnot Venuksen ilmakehästä. Kansainvälisen tutkimusryhmän analysoidessa Venus Express-luotaimessa olevan ASPERA-4 -instrumentin mittauksia selvisi veden hajoamistuotteiden, hapen ja vedyn, pako Venuksen ilmakehästä. Mittausten toivotaan tuovan lisävalistusta siihen, miksi kasvihuoneilmiö on nostanut Venuksen ilmakehän lämpötilaa pinnan läheisyydessä satoja asteita tehden siitä elinkelvottoman planeetan maankaltaisille elämänmuodoille.

Tutkimusryhmässä on ollut mukana Ilmatieteen laitoksen tutkijoita. Tulokset julkaistaan Nature-lehden marraskuun numerossa. 29. marraskuuta julkaistavan artikkelin S. Barabash et al. "The loss of ions from Venus through the plasma wake", kirjoittajakunnassa on mukana viisi suomalaistutkijaa Ilmatieteen laitoksesta ja Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksesta.

Venuksen ilmastonmuutos teki planeetasta elinkelvottoman
Venus ja Maa ovat monilta osin hyvin samankaltaisia, mutta niiden ilmakehät poikkeavat merkittävästi toisistaan. Viimeaikaiset tutkimukset ovat haastaneet aiemmin vallinneen käsityksen siitä, että Venuksen ilmakehä olisi muuttunut nykyisenkaltaiseksi kuumaksi, kuivaksi ja tiheäksi pätsiksi pian planeetan muodostuttua. Uusien tietojen mukaan Maa ja Venus olivat kuitenkin aluksi hyvin samankaltaisia planeettoja. Mikäli Venuksen ilmastonmuutos tapahtuikin vasta pari miljardia vuotta luultua myöhemmin, siellä on voinut olla samantapaiset edellytykset elämän synnylle kuin Maassa. Näin myös Venus saattaa olla kiinnostava kohde etsittäessä jälkiä maapallon ulkopuolisesta elämästä.

Ilmatieteen laitos osallistui ASPERA-laitteiston valmistukseen suunnittelemalla sen tietokoneyksikön elektroniikan ja perusohjelmiston. Laite on neljäs planeettaluotainten hiukkasinstrumenttien sarjassa, johon Ilmatieteen laitos on osallistunut yhteistyössä Ruotsin avaruusfysiikan instituutin kanssa. Sen sisarkappale tekee paraikaa vastaavanlaisia mittauksia Marsia kiertävässä ESAn Mars Express-luotaimessa.

Lue lisää
Venuksen yläilmakehä ja ilmakehän hiukkaspako

Veden hajoamistuotteita karkaa Venuksen ilmakehästä avaruuteen

Lisätietoja:

FT Esa Kallio, Ilmatieteen laitos, puh. (09) 1929 4636
Prof. Hannu Koskinen, Helsingin yliopisto, fysikaalisten tieteiden laitos,
puh. 050 523 1738