Tiedotearkisto: 2008

Itä- ja Pohjois-Suomessa valkoinen joulu

19.12.2008 12:00

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 19.12. laatiman sääennusteen mukaan joulua edeltävinä päivinä on epävakaista ja Suomen yli liikkuu pari sadealuetta. Sateet tulevat idässä ja pohjoisessa lumena, lännessä myös vetenä. Maan itä- ja pohjoisosassa on pikkupakkasta, maan länsiosassa lämpötila on nollan molemmin puolin.

Kuva: Eija Vallinheimo

Jouluksi sää poutaantuu ja pakkanen kiristyy muutamia asteita. Joulunpyhien sääennustetta tarkennetaan jouluviikon alussa.

Joulun tietämillä ajokeli voi muuttua nopeasti, mikä on syytä ottaa huomioon liikenteessä. Ennusteet kannattaa tarkistaa ennen joululiikenteeseen lähtöä. Maanantaina ajokeli on huono tai erittäin huono suuressa osassa maan itä- ja keskiosaa.

Tällä hetkellä lunta on vuodenaikaan nähden tavanomainen määrä lähinnä Lapissa ja Kainuussa sekä Koillismaalla. Muualla maassa lunta on tavanomaista vähemmän. Maan itäosaan kertynee jouluksi lisää lunta 10 - 20 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lumensyvyys on yleensä maan etelä- ja länsiosassa 10 - 20, lounaisosassa kuitenkin alle 10 senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lumipeite vaihtelee 20 - 40 senttimetrin välillä. Paksuin lumipeite löytyy tyypillisesti Koillismaalta ja Pohjois-Lapista.

Lumettomat joulut yleistyvät

Joulu on ollut lähes takuuvarmasti valkoinen maan itäosan pohjoisosassa ja maan pohjoisosassa aivan Perämeren pohjukkaa lukuun ottamatta. Mitä lähemmäs rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys tulee. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä mustaa jouluaattoa vietetään keskimäärin joka kolmas vuosi.

Viime vuonna laajalti maan pohjoisosaan saakka maa oli lumeton. Aattoaamuna lunta oli hieman Pohjois-Karjalan eteläosista Keskipohjanmaalle ulottuvan linjan pohjoispuolella, mutta jouluaamuun mennessä lumet olivat sulaneet täysin Joensuu - Oulu linjan eteläpuolelta.

- Esimerkiksi Jyväskylässä viime vuonna oli jo toinen musta joulu peräkkäin, mitä ei ole tapahtunut kertaakaan aiemmin havaintoaseman noin satavuotisen mittaushistorian aikana. Ilmaston lämpenemisen myötä lumettomat joulut tulevat yleistymään, sillä yhä suurempi osa alkutalven sateista tulee vetenä, toteaa meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitoksesta.

Lisätietoja:

Joulun säätilastot
Joulukuun säätilastot
Voimassa olevat varoitukset
Jalankulkusää