Tiedotearkisto: 2009

Lauha joulukuu päättyi pohjoisen myrskyyn

2.1.2009 12:00

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan joulukuussa 2008 saatiin koko Suomessa auringonpaistetta keskimääräistä vähemmän. Sää oli lauhaa, ja lunta oli niukasti erityisesti maan etelä- ja keskiosassa.

Joulukuu 2008 oli koko Suomessa selvästi keskimääräistä lauhempi. Joulukuun keskilämpötila oli etelä- ja länsirannikolla 0...+2 astetta, muualla maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä 0...-3 astetta ja Lapissa -3...-8 astetta.

Suhteellisesti lämpimintä joulukuussa oli Oulun läänin pohjoisosassa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa, missä kuukauden keskilämpötila oli 6 - 8 astetta keskimääräistä korkeampi. Pohjois-Lapissa, maan keskiosassa ja Oulun läänin eteläosassa joulukuu oli 4 - 6 ja maan etelä- ja lounaisosassa 2 - 4 astetta keskimääräistä leudompi.

Kuukauden ylin lämpötila, 8,4 astetta, mitattiin 3. joulukuuta Kotkan Kirkonmaalla. Kylmintä oli 12. päivä Kilpisjärvellä, missä lämpötila laski -30,4 asteeseen.

Lunta keskimääräistä vähemmän

Ilmatieteen laitoksen mukaan sateet jakautuivat joulukuussa epätasaisesti. Suurimmassa osassa maata sademäärät olivat lähellä tavanomaista. Suomen etelä- ja keskiosassa kuukauden sademäärä oli enimmäkseen 30 - 70 mm ja maan pohjoisosassa 20 - 50 mm. Itä-Lapissa sademäärät jäivät paikoin alle 20 millimetriin.

Eniten joulukuussa satoi Kemiön Lövbölessä, missä kuukauden sademäärä oli 89 mm. Sateisin päivä oli 19. joulukuuta, jolloin Kuusamon Maanselällä vuorokauden sademäärä oli 19,8 mm.

Lunta oli joulukuussa erityisesti maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä vähemmän. Vuodenvaihteessa maa oli paljas monin paikoin maan etelä- ja lounaisosassa. Lapissa joulukuun lumitilanne oli lähellä tavanomaista, tosin aivan vuodenvaihteen tietämillä jäi lumipeite monin paikoin myös Lapissa keskimääräistä ohuemmaksi.

Auringonpaistetta keskimääräistä vähemmän

Auringonpaistetunteja kertyi joulukuussa koko maassa keskimääräistä vähemmän. Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan Suomen etelä- ja länsiosassa aurinko paistoi joulukuussa 10 - 20 tuntia eli noin 10 tuntia vähemmän kuin keskimäärin. Maan itä- ja pohjoisosassa, jossa aurinko paistaa keskimäärin joulukuussa noin 10 - 15 tuntia, auringonpaistetta kertyi vain parisen tuntia, jos sitäkään. Lapissa auringonpaistetta ei joulukuussa tavallisestikaan juuri ole kaamoksen vuoksi.

Myrsky vuoden päätteeksi

Maan pohjoisosassa joulukuu ja vuosi 2008 päättyivät myrskyisessä säässä. Perämerellä tuulen keskinopeus oli vuoden viimeisenä päivänä kovimmillaan Hailuodon Marjaniemessä sekä Oulun Vihreäsaaressa 28 m/s. Puuskissa tuuli yltyi kovimmillaan 33 metriin sekunnissa. Myös maan itä- ja pohjoisosassa keskituulen nopeus ylsi monin paikoin sisämaassa 15 - 20 metriin sekunnissa. Kovimmillaan tuulen puuskat olivat sisämaassa 20 - 25 m/s.

Säätilastot: Ilmastopalvelu, 0600 1 0601 (3,01e/min+pvm)

Katso myös joulukuun säätilastot