Tiedotearkisto: 2009

Viranomaisilta ajankohtaista tietoa veneilijöille

6.2.2009 10:00

Kuva: Eija Vallinheimo

Helsingin poliisilaitoksen venepoliisi, Ilmatieteen laitos, Suomenlahden merivartiosto ja Tulli osallistuvat myös tänä vuonna VeneBåt09 -näyttelyyn yhteisellä osastolla. Viranomaisosasto tarjoaa veneilijälle paljon ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa.
Viranomaisista koostuvan osaston tärkeimpänä tavoitteena on tuoda esille vesilläliikkujia koskevaa ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa.

Rajatarkastus edelleen Schengen-alueen ulkopuolelle mentäessä
Rajavartiolaitos tähdentää, että sisärajatarkastukset poistuivat Suomen ja Viron välisessä liikenteessä 21.12.2007. Muita Schengen-säännöstöä soveltavia maita Itämeren piirissä ovat Ruotsi, Tanska, Saksa, Latvia, Liettua ja Puola. Mikäli alus matkansa aikana kuitenkin poikkeaa Schengenin ulkopuolisen maan alueella, esimerkiksi Itämerellä Venäjällä, voi huvialus saapua Schengen-maahan ja poistua Schengen-maasta ainoastaan passintarkastuspaikan kautta rajatarkastuksen jälkeen.

Vaikka passintarkastus Schengen-sisäliikenteessä onkin poistunut, Tulli muistuttaa, että sillä on edelleen velvollisuus ja toimivaltuus valvoa mm. kiellettyjen ja rajoitusten alaisten tavaroiden maahantuontia.

Poliisi tehostaa vesiliikennejuopumuksen valvontaa
Poliisin yhtenä tehtävänä on vesiliikenteen valvonta. Poliisi aikoo tehostaa valvontaa, joka kohdistuu veneiden varusteisiin, ajotapoihin ja kuljettajan kuntoon. Vesiliikennejuopumuksesta tuomitaan henkilö, joka ohjailee alusta tai toimii aluksessa sen kulun turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavassa tehtävässä. Vesiliikennejuopumukseen syyllistyy, jos veren alkoholipitoisuus on vähintään 1,0 promillea tai uloshengitysilmassa on vähintään 0,44 milligrammaa alkoholia litrassa tai veneilijän kyky suoriutua tehtävistään on huonontunut. Sama koskee myös muiden huumaavien aineiden käyttöä. Vesiliikennejuopumuksesta ei kuitenkaan tuomita silloin, kun ohjailtavana on ollut soutuvene, purjejolla tai niihin rinnastettava vesikulkuneuvo.

Meri- ja sääpalveluita Ilmatieteen laitoksesta
Ilmatieteen laitos puolestaan tähdentää messuilla sitä, että ennen vesille lähtemistä tulee ottaa selvää säätilanteesta. Merenkulkijoille tehtävässä säätiedotuksesta veneilijä saa tärkeimmät säätiedot. Vuoden 2009 alusta tulivat voimaan merentutkimuksen uudelleenjärjestelyt. Niiden myötä Ilmatieteen laitos vastaa nykyään myös jää- ja aallokkopalvelusta, meriveden korkeusseurannasta ja muista meriturvallisuuspalveluista sekä niihin liittyvästä tutkimuksesta.

Messuosastolta 2f3 löytyy myös tuore Veneilyturvallisuus 2009-lehti.

Venemessut järjestetään 7.-15.2.2009 Helsingin Messukeskuksessa, Pasilassa.
Messut ovat auki viikonloppuna klo 10-18, päätöspäivänä su 15.2. messut sulkeutuvat klo 17. Arkisin messut ovat avoinna klo 11-19, torstaina 12.2. on pidennetty aukioloaika klo 21 asti.

Lauantaina 7.2. klo 11.45-12.15, Ballroom 2-salissa Ilmatieteen laitoksen tutkija Jari Haapala luennoi aiheesta "Itämeri ja ilmaston muutos". Luento on avoin kaikille messuvieraille.
Tervetuloa!

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos:
Meteorologi Maria Aarnio, puh. (09) 1929 3333, marja.aarnio@fmi.fi

Poliisi:
Helsingin venepoliisi, vanhempi konstaapeli Jukka Grönlund, puh. (09) 189 4540,
jukka.gronlund@poliisi.fi

Rajavartiolaitos:
Kapteeniluutnantti Jukka Harmainen, vaihde 071 872 6000, jukka.harmainen@raja.fi

Tulli:
Tullivalvontapäällikkö Erik Dannbäck, puh 020 492 2055, erik.dannback@tulli.fi