Tiedotearkisto: 2015

Merivesi yhä korkealla [päivitetty 10.12. klo 12.30]

10.12.2015 12:31

Itämeren kokonaisvesimäärä on viime aikoina ollut korkealla, jolloin sopivat sääolosuhteet saavat herkästi meriveden nousemaan rannoillamme korkeisiinkin lukemiin.

Kuva Kotkan Itärannasta: Anni Montonen

Kuva Kotkan Itärannasta: Anni Montonen

Ilmatieteen laitoksen mukaan merivesi on korkealla torstaina ja perjantaina lähes koko Suomen rannikolla. Vesi voi nousta yöllä jopa erittäin korkealle Merenkurkussa.

Merivesi nousi paikoin erittäin korkealle viime viikonloppuna

Ilmatieteen laitoksen mukaan merivesi nousi Suomen rannikolla viime viikonloppuna tasolle, jonka toistuvuus on kerran vuodessa. Korkein havainto tehtiin Haminassa, jossa vesi nousi 1,5 metrin korkeudelle.Paikoin merivesi kävi myös kerran viidessä vuodessa toistuvissa korkeuksissa. Suomenlahden itäosassa, kuten myös Perämerellä merivedenkorkeuden vaihtelu on suurinta Suomessa.

"Vesi heilahteli korkealle useaan otteeseen noin vuorokauden sykleissä. Itämeren kokonaisvesitilanne on ollut lähtökohtaisesti koholla ja viikonlopun myrsky nostatti meriveden tästä vielä ylemmäs", kertoo Anni Montonen Ilmatieteen laitoksesta.

Korkealle vedelle on kolme varoitustasoa ja varoitukset näkyvät varoituskartalla. Alimman vaaratason varoitusten toistuvuus on kerran vuodessa, toisen vaaratason kerran viidessä vuodessa ja ylimmän vaaratason kerran 20 vuodessa. Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Merivedenkorkeus vaihtelee Suomen rannikolla karkeasti -150 ja +200 senttimetrin välillä. Vedenkorkeuteen vaikuttavat pääasiassa tuuli, ilmanpaine, veden liikkeet ja heilahtelut sekä Itämeren kokonaisvesimäärän muutokset.

Lisätietoja:

Meriveden korkeusvaroitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-merivedenkorkeusvaroitus

Meriveden korkeus tällä hetkellä: http://ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Tulvakeskus: http://ilmatieteenlaitos.fi/tulvakeskus