Tiedotearkisto: 2009

Vappua vietetään poutaisessa säässä

27.4.2009 13:00

Vappuaattona ja vapunpäivänä on maan länsiosassa verrattain aurinkoista, itä- ja pohjoisosassa pilvisyys on vaihtelevaa, mutta sää poutaista. Pohjois-Lapissa voi tulla kuitenkin joitakin sadekuuroja.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen 27. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan lämpötila kohoaa vappuaattona maan länsiosan sisämaassa vajaaseen 15 asteeseen, idässä ja pohjoisessa jäädään 10 asteen tienoille. Vapun vastaisena yönä lämpötila laskee lännessä lähelle nollaa, idässä ja pohjoisessa yön alin lämpötila on nollassa tai hieman pakkasen puolella.
Vapun päivänä lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 välille, maan länsiosassa on paikoin lämpimämpää. Pohjois-Lapissa jäädään vappuna selvästi alle 10 asteeseen. Viikonloppuna pilvisyys todennäköisesti lisääntyy ja sateen riski kasvaa varsinkin sunnuntaina.

Puolet vapuista vietetään poutasäässä
Ilmatieteen laitoksen vappusäätilastojen mukaan lämpötila on keskimäärin vappupäivänä maan etelä- ja keskiosassa hieman yli kymmenen astetta ja maan pohjoisosassa 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan keskimäärin pakkasen puolelle, maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella.

Keskimäärin yli puolet vapuista vietetään täysin poutasäässä. Sateisina vappuina maan eteläosassa sade tulee yleensä vetenä, mutta Lapissa lumi- ja räntäsateet ovat vielä aivan tavallisia vapun tienoilla. Joskus lunta tai räntää sataa vappuna kuitenkin muuallakin; maan eteläosassa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa ja maan keskiosassa keskimäärin kerran viidessä vuodessa.

Viime vuonna vappua vietettiin poutaisessa ja lämpimässä säässä. Sekä vappuaattona että vappupäivänä lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa sekä paikoin myös Oulun läänissä yli +20 asteeseen. Vappuyön alimmat lämpötilat laskivat paikoin Lapissa sekä itärajan tuntumassa jonkin verran pakkasen puolelle, mutta maan etelä- ja keskiosassa yölämpötilat olivat alimmillaankin monin paikoin 5...10 astetta.

Kesäisen lämpimiä vappuja on vietetty myös mm. vuosina 2002 ja 1998. Tuolloin lämpötila nousi maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin yli 20 asteen. Koleassa säässä vappua on vietetty viimeksi vuonna 2007, jolloin maan itäosassa satoi ennen vappua märkää lunta, jota oli maassa vielä vappuaamunakin.

Lisätietoja:

Vappusäätilastot
Huhtikuun sää ja tilastot
Voimassa olevat metsäpalo- ja ruohikkopalovaroitukset

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)