Tiedotearkisto: 2009

Huhtikuu laajalti tavanomaista lämpimämpi

30.4.2009 13:45

Kuva: Kari Österberg

Huhtikuu 2009 oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan suurimmassa osassa Suomea tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden sademäärä jäi laajalti tavanomaista niukemmaksi.

Kuukauden keskilämpötila oli maan lounaisosassa +3...+5 astetta, muualla maan etelä- ja keskiosassa 0...+3 astetta sekä maan pohjoisosassa 0...-3 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa paikoin alempikin. Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli maan länsiosassa ja Luoteis-Lapissa runsaan asteen lämpimään suuntaan, kun taas suuressa osassa Itä-Suomea, Oulun läänissä sekä Etelä- ja Itä-Lapissa oli vajaan asteen tavanomaista kylmempää. Muualla maassa oltiin lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.

Kuukauden 29. päivään mennessä korkein keskilämpötila +5,0 astetta mitattiin Turun Artukaisissa ja alin keskilämpötila -3,9 astetta Sodankylän Lokassa. Kuukauden ylin lämpötila 22,2 astetta mitattiin Porin rautatieasemalla 27. päivänä ja kuukauden alin lämpötila -27,5 astetta puolestaan Sodankylän Vuotsossa 7. päivänä.

Lounaassa vähäsateista

Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan huhtikuun sademäärä jäi lounaisimmassa Suomessa jopa alle viidennekseen pitkäaikaisesta keskiarvosta. Vähiten satoi Hangon Tvärminnessä, jossa sadetta kertyi ainoastaan 2,1 millimetriä. Myös muualla maan lounaisimmassa osassa kuukauden kokonaissademäärä jäi yleisesti alle viiden millin.

Monin paikoin Pohjanmaalla sekä paikoin Koillismaalla ja Lapissa satoi kuitenkin tavanomaista enemmän. Eniten satoi kuukauden 29. päivään mennessä Ranuan lentokentällä, jossa sadetta kertyi 41 millimetriä. Siellä mitattiin myös suurin vuorokautinen sademäärä 14,3 millimetriä 27. päivänä. Yli 30 millimetrin kuukausisateita havaittiin vain paikoin Keski-Pohjanmaalla ja paikoin Etelä-Lapissa.

Lumiraja lähellä tavanomaista

Lunta oli kuukauden lopussa Pohjois-Karjalan pohjoisosasta Perämeren pohjukkaan ulottuvan linjan pohjoispuolella, mikä on lähellä tavanomaista. Eniten lunta oli 30. päivänä Enontekiön Kilpisjärvellä, jossa sitä oli 78 senttimetriä. Terminen kevät oli alkanut (vuorokauden keskilämpötila ylittänyt 0 astetta) kuukauden alussa suurimmassa osassa maan etelä- ja keskiosaa. Maan pohjoisosassa terminen kevät alkoi 21.-22. päivänä, jonkin verran tavanomaista varhemmin. Kuukauden ainoa myrskypäivä merialueilla oli 18. päivä, jolloin Rauman Kylmäpihlajassa tuuli voimakkaimmillaan 21 m/s.

Lue lisää
Huhtikuun säätilastoista
Kevättilastoista
Talven lumitilastosta

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)