Tiedotearkisto: 2009

Meriveden pintalämpötila nousussa

22.6.2009 12:00

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitos on aloittanut pitkien meren lämpötilaennusteiden
laskemisen Itämerelle. Ennusteiden mukaan Itämeren lämpötila avomerellä nousee 2 - 6 astetta heinäkuun alkuun mennessä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötila avomerellä nousee hiljalleen jo pohjoisillakin merialueilla. Ennusteen mukaan Suomenlahdella meriveden lämpötila nousee heinäkuun alkuun mennessä 14 - 17 asteeseen, Selkämerellä 12 - 16 asteeseen ja Perämerellä 10 - 14 asteeseen. Rannikon läheisyydessä veden lämpötila on tähän aikaan vuodesta usein selvästi avomerta korkeampi.
Ilmatieteen laitos laskee Itämerestä pitkiä ennusteita lämpötilan lisäksi virtauksille, jäätilanteelle sekä meren kemialliselle tilalle. Meren pitkäaikaisennusteet ovat pitkien sääennusteiden tapaan todennäköisyysennusteita.
- Pitkän ajan tietokone-ennusteet eivät pyri ennustamaan tiettyjä tilanteita, vaan käytännössä ennuste antaa esimerkiksi lämpötilavälin, jolla meren pintalämpötila todennäköisimmin tulee vaihtelemaan, korostaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Tapani Stipa.
Merialueilta on maa-alueita paljon vähemmän havaintoja, joten pitkistä sääennusteista poiketen meriennusteita ei ole suhteutettu pitkän aikavälin keskiarvoihin. Kahden tai kolmen viikon mittaiset ennusteet ovat toistaiseksi parhaiten hyödynnettävissä sääriippuvissa sovelluksissa, mutta niidenkin tulkitseminen vaatii asiantuntijan apua. Meren pitkäaikaisennusteet ovat aktiivisen kehityksen kohteena.
Suomessa malleilla lasketut pitkät meriennusteet tuovat lisäarvoa ennen kaikkea Euroopan sääennustuskeskuksen laskemiin pitkän aikavälin kuukausi- ja vuodenaikaisennusteisiin. Ennusteet avaavat myös uusia mahdollisuuksia pitkää ennakointia vaativille palveluille esimerkiksi merenkulun piirissä.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Tapani Stipa, puh. 040 505 8090
Lyhyt pintalämpötilanennuste

Kylmä heinäkuun alku
Heinäkuun kylmä alku

Lämmin heinäkuun alku
Heinäkuun lämmin alku

Kuvissa näkyy merimallin ennustama keskimääräinen pintaveden lämpötila, jos heinäkuun alku on kylmä tai jos heinäkuun alku on lämmin.