Tiedotearkisto: 2009

Vähähelteinen ja viileähkö heinäkuu lähes koko maassa

31.7.2009 13:04

Heinäkuu oli suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista viileämpi. Maan pohjoisosassa jäätiin paikoin helteettä. Länsirannikolla ja Lapissa satoi selvästi keskimääräistä niukemmin, kun taas idässä ja Oulun läänissä vettä kertyi runsaasti.

Kuva: Tuija Vuorinen

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuu oli säältään hyvin vaihteleva. Kuukauden korkein lämpötila 29,3 astetta mitattiin Hangon Tvärminnessä 2. päivänä. Helteiden jälkeen sää viileni kuitenkin nopeasti, ja kuukauden alin lämpötila -1,2 astetta mitattiin Ylivieskassa 6. päivänä. Hallaa esiintyi tuolloin paikoin etelässäkin. Kolein päivä oli 5. heinäkuuta, jolloin Hangon Russarössä mitattu 17,4 astetta oli ylin lämpötila koko maassa.

Lapissa jäätiin paikoin helteettä

Hellepäiviä oli heinäkuussa tavanomaista vähemmän. Monin paikoin maan pohjoisosassa hellepäiviä ei ollut lainkaan. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuun keskilämpötilat jäivät jonkin verran tavanomaista alemmiksi. Keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa sekä Perämeren rannikolla 15...17 astetta ja Suomenselän alueella sekä Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa 13...15 astetta. Keski- ja Pohjois-Lapissa keskilämpötila jäi alle 13 asteen. Maan pohjoisosassa oli paikoin jopa yli asteen tavanomaista kylmempää. Keskilämpötila oli hieman tavanomaista korkeampi ainoastaan monin paikoin maan eteläosassa ja paikoin Savossa.

Vuorokautiset sademäärät suuria

Sateisinta oli maan itäisimmässä osassa sekä Oulun läänissä, jossa kuukauden sademäärä kohosi selvästi tavanomaista suuremmaksi. Itärajalla satoi paikoin yli 140 millimetriä. Toisaalta länsirannikolla ja Lapissa satoi selvästi keskimääräistä vähemmän. Kuukauden suurin sademäärä mitattiin Kuusamon Toranginahossa ja Pudasjärven lentokentällä, joissa sadetta kertyi 30. päivään mennessä 147 millimetriä. Myös suuria vuorokautisia sademääriä mitattiin useilla asemilla. Eniten, 70 millimetriä, vuorokauden aikana satoi 8. päivänä Utössä. Lisäksi useilla asemilla maan lounaisimmassa ja itäisimmässä osassa mitattiin yli 40 millin vuorokausisateita.

Heinäkuussa paikannettiin Suomen maa-alueilla noin 20 000 maasalamaa. Määrä on vain kolmasosa jakson 1960-2008 keskimääräisestä heinäkuun salamamäärästä. Ukkoset painottuivat heinäkuussa lähinnä Etelä-Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle sekä Pohjois-Karjalaan. Maan eteläosissa ukkoset jäivät hyvin vähäisiksi. Heinäkuussa eniten salamoi 16. päivänä, jolloin paikannettiin 5200 salamaa.

Lue lisää
Heinäkuun säätilastoista

Lisätiedot
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös verkkosyötteenä osoitteesta ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss