Tiedotearkisto: 2010

Talven pakkasennätys mitattiin Kuusamossa

8.1.2010 13:55

Talvi 2009-2010 on ollut tavanomaista kylmempi ja tämän talven pakkasennätyksiä on rikottu yö toisensa jälkeen. Tähän mennessä alin lämpötila mitattiin 8. päivän vastaisena yönä Kuusamon lentoasemalla, missä lämpötila laski -37,1 asteeseen.

Kuva: Heikki Nevanlinna

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuun alusta tammikuun ensimmäiselle viikolle ulottuvan jakson keskilämpötila on ollut maan etelä- ja keskiosassa noin -5...-10 astetta ja pohjoisosassa noin -10...-15 astetta. Alkutalvi on maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä noin kymmenenneksi ja Lapissa noin viidenneksitoista kylmin viimeisimmän viidenkymmenen vuoden tarkastelujaksolla.

Vaikka alkutalvi on tuntunut erityisen kylmältä viime vuosien leutoihin talviin verrattuna, ei kyseessä ole harvinaisen kylmä talvi. Kylmempi alkutalvi oli viimeksi vuonna 2002 -2003. Monin paikoin myös sitä edellinen talvi 2001-2002 oli yhtä kylmä tai kylmempi kuin kuluva talvi tähän mennessä.

Suomen ilmastolle tyypillistä suuri vaihtelevuus
Suomen kulloisetkin lämpöolot johtuvat vallitsevista ilmavirtauksista ja niiden suunnasta. - Tämän talven kylmät lämpötilat eivät kuitenkaan ole merkki ilmastonmuutoksen hidastumisesta. Vaihteleva sää on aina kuulunut Suomen ilmastoon ja tulee jatkossakin kuulumaan talvi-ilmastoomme. Ilmastonmuutoksen myötä kylmät talven muuttuvat yhä harvinaisemmiksi, mutta kylmiä talvia on varmasti jatkossakin, toteaa meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitoksesta.

Suomen kylmä alkutalvi johtuu vallinneista idänpuoleisista ilmavirtauksista, jotka ovat tuoneet kylmää ilmaa meille Siperiasta. Suomen sijainti mantereen reunalla aiheuttaa sen, että talvisäämme ovat hyvin vaihtelevia. Esimerkiksi talven 2007-2008 ennätysleudot säät johtuivat pääasiassa silloin vallinneista lounaisvirtauksista, jotka toivat meille Atlantilta lauhaa ja kosteaa ilmaa.

Keskimääräistä kylmemmän sään alue ulottuu Itä-Aasiasta Siperian ja Euroopan yli Pohjois-Amerikan etelä- ja itäosaan. Sen sijaan esimerkiksi Alaskassa, Pohjois-Kanadassa ja Grönlannissa sekä Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa on tällä hetkellä tavanomaista lämpimämpää.

Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan kireimmät pakkaset hellittävät Suomessa viikonlopun aikana lännestä alkaen. Alkuviikolla pakkasta on yleisesti vähintään 5 astetta, ja länsirannikon läheisyydessä pakkanen on heikompaa. Loppuviikolla sää näyttäisi kylmenevät uudelleen.

Lisätietoja:

Tammikuun säänseuranta

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitos Twitterissä

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.