Tiedotearkisto: 2010

Aranda lähtee meriympäristön tilan talviseurantamatkalle

12.1.2010 12:00

Kuva: Lauri Olander

Merentutkimusalus Aranda lähtee jokavuotiselle talviseurantamatkalle maanantaina 11. tammikuuta. Matkalla tutkitaan meriveden lämpötilaa, hiilidioksidin lisääntymisen vaikutuksia, syvän veden happitilannetta ja ennen kaikkea ravinteiden määrää. Talven ravinnetiedot ovat keskeisiä mm. laadittaessa leväennustetta ensi kesälle.

Lisäksi matkan aikana otetaan eläinplanktonnäytteitä, jatketaan kampamaneettilajien runsauteen ja levinneisyyteen liittyviä tutkimuksia sekä tehdään Itämeren veden hiilidioksidipitoisuuteen liittyviä tutkimuksia. Lisäksi testataan uusia aluksen perässä hinattavia tutkimuslaitteita ja nostetaan merestä ankkuroituja mittalaitteita.

Matka kattaa koko Itämeren alueen: ensin matkataan itäiselle Suomenlahdelle, sitten läntisen Suomenlahden kautta Ahvenanmerelle ja edelleen Selkä- ja Perämerelle. Matkaa jatketaan Saaristomeren kautta Turkuun, josta siirrytään varsinaiselle Itämerelle, ja edelleen Gotlannin länsipuolitse Saksan Rostockiin. Paluu on Itämeren pääaltaan asemien kautta Helsinkiin, jonne saavutaan 5. helmikuuta. Matka kestää näin yhteensä neljä viikkoa.

Lisätietoja:

Hiilidioksiditutkimukset, tutkimusprofessori Matti Perttilä, Ilmatieteen laitos, puh. 040 5010 308

Arandan matkajohtaja, erikoistutkija Juha Flinkman, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 750 3911

Kampamaneetit, erikoistutkija Maiju Lehtiniemi, SYKE,
puh. 040 725 5085

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.