Tiedotearkisto: 2010

Merivesi matalalla Suomen rannikolla

26.1.2010 9:50

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan merivesi on laskenut keskimääräistä matalammalle tasolle koko Suomen rannikolla. Vedenkorkeus lähti laskuun joulukuun alkupuoliskolla ja on nyt laskenut jopa puoli metriä keskimääräisestä tasosta.

Etenkin Saaristomerellä ja Suomenlahdella vesi on tällä hetkellä normaalia alhaisemmalla tasolla, ja esimerkiksi Föglössä vedenkorkeus on nyt noin 50 senttimetriä keskimääräistä alempana. Vaikka ennätyksiä ei ole vielä rikottu, kovin yleinen tilanne ei ole. Esimerkiksi Föglössä näin alhaisia vedenkorkeuksia mitattiin viimeksi vuonna 2002.

Alhainen merivedenkorkeus johtuu siitä, että vallitseva korkeapaine on painanut veden pintaa alas ja koillisen puolelta puhaltavat tuulet ovat puhaltaneet vettä Etelä-Itämerelle ja edelleen Tanskan salmien kautta Pohjanmereen ja Atlanttiin.

- Sää on pysytellyt tähän asti rauhallisena, mutta sopiva myrsky voi nostaa tai laskea vedenkorkeutta tästä vielä useita kymmeniä senttimetrejä, tutkija Antti Kangas Ilmatieteen laitoksesta toteaa. Rauhallisena jatkuneeseen tilanteeseen ennustetaan muutosta keskiviikkona, jolloin etelänpuoleinen tuuli myrskyää Perämerellä. Voimakkaat tuulet laittavat vedet liikkeelle, jolloin vedenkorkeuden ennustetaan ensin kohoavan pitkin suomen rannikkoa ja kääntyvän sitten laskuun torstain vastaisena yönä. Vedenkorkeus voi laskun myötä käydä muutamia kymmeniä senttimetrejä tämän hetkistä alempana.

Mareografit mittaavat merenkorkeutta
Ilmatieteen laitos mittaa Itämeren vedenkorkeutta kolmellatoista mittausasemalla eli mareografilla eri puolilla Suomen rannikkoa. Mittauksia on useimmilla asemilla tehty 1920-luvulta alkaen. Meriveden korkeus vaihtelee Suomen rannikolla teoreettisen keskiveden suhteen noin +200 ja -130 cm välillä.
Meriveden korkeuden vaihtelut johtuvat pääasiassa kolmesta eri seikasta. Tärkeimmät Itämeren vedenkorkeuteen vaikuttavat tekijät ovat tuuli, ilmanpaine sekä virtaukset Tanskan salmien läpi. Erityisesti nopeat tuulen ja ilmanpaineen vaihtelut tekevät ennustamisesta haasteellista.

Lisätietoja:

Tutkija Antti Kangas, puh. (09) 1929 6497, antti.kangas@fmi.fi

Föglön vedenkorkeus
Vedenkorkeus

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.