Tiedotearkisto: 2010

Hiihtolomat alkavat lumisateilla

18.2.2010 14:40

Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ensi viikon hiihtolomien ajokelejä huonontavat lumisateet. Lunta on tällä hetkellä maan eteläosassa ja länsirannikolla keskimääräistä enemmän, muualla Itä-Suomea lukuun ottamatta ollaan lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Lauantain (20.2.) ja sunnuntain välisenä yönä eteläiseen Suomeen saapuu etelästä lumisadealue. Sunnuntaina sadealue jatkaa pohjoiseen päin. Tuuli pöllyttää lunta ja ajokeli on huono tai erittäin huono maan etelä- ja keskiosassa. Lapissa on viikonloppuna edelleen monin paikoin selkeää ja hyvin kylmää. Myös etelässä tuuli lisää pakkasen purevuutta. Ensi viikolla sataa ajoittain lunta ja pakkanen heikkenee viikonlopusta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lämpötilat ovat tyypillisesti hiihtolomien alkaessa helmikuun loppupuolella päivällä maan eteläosassa -1...-4 astetta ja muualla -5 asteen tuntumassa. Yöllä ja aamulla pakkasta voi olla reilut kymmenen astetta enemmän. Maaliskuun alkupuolelle tultaessa päivälämpötilat alkavat jo maan eteläosassa kohota tyypillisesti nollan tietämille tai vähän sen yläpuolelle kun muualla maassa pakkasta on 1...3 astetta. Selkeinä aamuina pakkanen voi vielä maaliskuussakin olla kipakkaa, mutta päivällä aurinko lämmittää jo selvästi.

Lunta helmi-maaliskuun vaihteessa on tyypillisesti maan etelä- ja lounaisosassa 20 - 40 senttimetriä, maan kaakkois- ja keskiosassa noin puolisen metriä ja pohjois- ja itäosassa 60-80 senttimetriä. Tänä talvena hiihtolomien alkaessa lunta on maan eteläosassa ja länsirannikolla noin 10 - 30 cm tavanomaista enemmän, kun taas paikoitellen Itä-Suomessa lunta on noin 20 cm keskimääräistä vähemmän. Muualla maassa lumensyvyydet ovat hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Talven pakkasennätys rikottiin Sallassa
Kuluvan talven pakkasennätys rikottiin torstain 18. helmikuuta vastaisena yönä, kun lämpötila laski Sallan Naruskassa -39,8 asteeseen. Talven aiempi pakkasennätys, -37,1 astetta, mitattiin Kuusamon lentoasemalla 8. tammikuuta. Tämän talven ennätyspakkanen on kovempi kuin kahden edellisen talven lukemat. Edellisen kerran näin kylmää on ollut helmikuussa 2007. Yli 40 asteen pakkasia ei Suomessa ole havaittu yli neljään vuoteen. Kaikkien aikojen pakkasennätys on kuitenkin vielä kaukana; kylmintä Suomessa oli 28. tammikuuta 1999, jolloin Kittilän Pokassa lämpötila laski -51,5 asteeseen.

Kuluva talvi on ollut suurimmassa osassa maata keskimääräistä kylmempi. Lapissa talven tähänastinen keskilämpötila on kuitenkin ollut lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Viimeisen viidenkymmenen vuoden tilastoissa tämä talvi sijoittuu Lappia lukuun ottamatta pääosin kymmenen kylmimmän joukkoon. Edellisen kerran näin kylmää on ollut talvella 2002-2003.

Merivesi laskee lauantain matalalle
Voimakas matalapaine saapuu lauantaina ja tuuli voimistuu eteläisillä merialueilla kovaksi, mahdollisesti jopa myrskyksi. Meriveden keskimääräinen korkeus on ollut koko alkuvuoden poikkeuksellisen alhainen. Ilmatieteen laitos ennustaa, että itätuulen vaikutuksesta merivesi laskee Suomenlahdella lauantaina iltapäivällä keskimääräisen vuosiminimin tasolle; Itäisellä Suomenlahdella välille -75...-90 cm ja läntisellä Suomenlahdella -45...-60 senttimetrin tasolle. Lauantai-illasta sunnuntai-iltaan vedenkorkeus taas nousee, mutta jää sen jälkeenkin -30 cm tuntumaan. Muualla Suomen merialueilla merivedenkorkeus on alhainen, mutta sen ei ennusteta laskevan merkittävästi.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen meteorologit seuraavat hiihtolomien säitä myös Twitterissä

Voimassa olevat varoitukset
Helmikuun säätilastot
Meriveden korkeus

Säätilastoja Ilmastopalvelusta: puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta: 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Meriveden korkeus: Johtava tutkija Pekka Alenius puh. 050 439 2887

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.