Tiedotearkisto: 2010

Pääsiäisenä vuodenaikaan nähden vähän tavanomaista lämpimämpää

30.3.2010 12:51

Kuva: Kari Österberg

Suomessa vallitsee pääsiäisenä kaakonpuoleinen ilmavirtaus. Lauha sää ja sateet sulattavat keskimääräistä paksumpia lumihankia nopeasti.

Ilmatieteen laitoksen kiirastorstaina laatiman ennusteen mukaan Suomen yllä aaltoilee säärintama sadealueineen. Sää on ajoittain pilvistä ja sateista, mutta välillä voi aurinkokin paistaa. Sateessa päivän ylin lämpötila jää alle 5 asteen, mutta muuten lämpötila on 5 ja 10 asteen välillä, idässä voi olla yli 10 astetta. Öisin lämpötila on monin paikoin nollan yläpuolella.

Keskimääräistä lämpimämpi pääsiäinen tulossa
Tänä vuonna pääsiäistä vietetään huhtikuun ensimmäisellä viikolla hieman keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Päivälämpötilat ovat tähän aikaan vuodesta tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa noin +3...+5, pohjoisessa 0...+3 astetta. Yöllä on vielä etelässäkin aste tai pari pakkasta, Lapissa yölämpötilat vaihtelevat keskimäärin 6 ja 8 pakkasasteen välillä. Kevätsää on kuitenkin hyvin vaihtelevaa: ylimmillään huhtikuun ensimmäisellä viikolla lämpötilat ovat kohonneet 15 asteen tuntumaan. Toisaalta yli 30 asteen pakkasiakin on Lapissa vielä huhtikuun alussa mitattu.

Lunta on lähes koko maassa keskimääräistä enemmän
Tyypillisesti maalis-huhtikuun vaihteessa lunta on vielä koko maassa. Aivan lounaissaaristossa lumensyvyydet ovat tyypillisesti vain muutamia senttimetrejä, mutta muualla maan eteläosassa noin 15-30 senttimetrin hanget ovat tavallisia. Maan keskiosassa lumensyvyydet vaihtelevat tyypillisesti puolen metrin molemmin puolin ja Lapissa lunta on kuukauden vaihteessa tavallisesti vielä 70-100 cm. Tänä vuonna lunta on maalis-huhtikuun vaihteessa lähes koko maassa keskimääräistä enemmän. Maan etelä- ja itäosassa lunta on vielä yli puoli metriä, ja maan länsi- ja lounaisosassakin 30-50 cm. Lapissakin lumensyvyydet ovat hieman tavanomaista suurempia, sillä lumensyvyys on suurimmillaan yli metri.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Liikennesää
Jalankulkusää
Pääsiäisen säätilastot
Lumitilanteen seuranta
Kevättilastot

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.