Tiedotearkisto: 2010

Pohjoismaisen meteorologikokouksen yhtenä teemana Islannin tulivuorenpurkaus

4.6.2010 9:00

Kuva: Lauri Laakso

Nordic Meteorologist Meeting järjestetään 7. -11. kesäkuuta Ilmatieteen laitoksella Helsingissä. Joka toinen vuosi järjestettävä kokous kokoaa kaikkien Pohjoismaiden ja lähialueiden meteorologit yhteen. Tämän kokouksen yhdeksi teemaksi nousee Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus.

Viikon kestävän kokouksen yhtenä teemana on Islannissa 14. huhtikuuta alkanut Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus, joka on vaikuttanut kaikkien pohjoismaiden ilmatieteen laitosten toimintaan.
- Vastaava kokous järjestettiin ensimmäisen kerran 50 vuotta sitten. Koskaan aikaisemmin tulivuorenpurkaus ei ole ollut yhtä vahvasti esillä tässä kokouksessa, toteaa yhteyspäällikkö Markku Seppänen Ilmatieteen laitoksesta.

Islannissa tulivuorenpurkauksen seuranta
Islannin ilmatieteen laitoksen (IMO) edustajat kertovat kokouksessa tulivuorenpurkauksen etenemisestä ja sen vaikutuksesta pääasiassa Euroopan lentoliikenteeseen. Erityisenä mielenkiinnon kohteena heillä on ollut tuhkapilven koostumus ja vallinneet sääolosuhteet, jotka vaikuttavat pilven liikkeisiin. Islannissa meteorologit ovat myös välittäneet eteenpäin tietoja tulivuoren tilasta, tulivuoresta purkautuvan tuhkapilven korkeudesta ja maanjäristyksistä. Samalla IMOssa on laskettu tuhkan laskeutumisennusteita ja seurattu tulivuorenpurkauksen yhteydessä tapahtuvaa salamointia.
Suomalaiset meteorologit kertovat pohjoismaisille kollegoille Suomessa tehdyistä kuumailmapallolennoista, joilla tutkittiin ilmakehän alimmissa viidessä kilometrissä olevia pienhiukkasia. Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ne auttavat varmentamaan leviämismallien ja kaukokartoitusmenetelmien tuloksia. Yhteensä kolme lentoa tehtiin 23. - 25. huhtikuuta välisenä aikana. Lennolla havaittiin merkkejä isoista hiukkasista, joiden koko vaihteli 0.5 μm ja 10 μm välillä. Pitoisuudet olivat yhteensopivia Ilmatieteen laitoksen oman leviämismallin (SILAM) tulosten kanssa. Tulivuorenpurkausten lisäksi leviämismalleja käytetään myös merellä öljyntorjunnan apuna. Norjalaisten kokemuksista kertoo Norjan ilmatieteen laitoksen edustaja B. Hagen.

Kokouksessa vaihdetaan maiden huippuosaamista
Kokouksen tavoitteena on käydä läpi tämänhetkistä huippuosaamista sekä meteorologiassa että merentutkimuksessa. Tietojen vaihdon lisäksi keskustellaan meteorologien työn ongelmista ja uusista mahdollisuuksista sekä ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi torstaina tutkija Jouni Räisänen pohtii leudon talven 2007 - 2008 ja kylmän talven 2009 - 2010 merkitystä ilmastonmuutoksen yhteydessä.

Osallistujat, joita on noin sata kappaletta, edustavat kaikkia meteorologian ja fysikaalisen merentutkimuksen alueita sekä sääpäivystyksen että tutkimuksen puolelta. Tapaaminen mahdollistaa tietämyksen syventämisen lisäksi myös mahdollisuuden kehittää uusia tutkimuskohteita ja tiivistää yhteistyötä osallistujien kesken.

Lisätietoja:

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jouni Vainio, p. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Sääasiat: Yhteyspäällikkö, ylimeteorologi Markku Seppänen, p. (09) 1929 3360, markku.seppanen@fmi.fi

Ilmastoasiat: Tutkimuspäällikkö Raino Heino, p. 050 5110812, raino.heino@fmi.fi

Nordic Meteorologist Meeting

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.