Tiedotearkisto: 2010

Kuumassa ja kosteassa kehittyi rankkasateita Helsingissä ja ukkosia Itä-Suomessa

9.7.2010 11:30

Sade tutkahavainnoissa Helsingistä torstaina 8.7.2010 kello 18. Kuva: Testbed.

Voimakas ukkoskuurojen alue ulottui pääkaupunkiseudulta Kainuuseen iltapäivän ja illan aikana 8. heinäkuuta. Helsingissä koettiin tähän liittyen raju rankkasade. Pääkaupunkiseudun ylle kehittyi alle puolessa tunnissa kuuropilvi, joka heikossa ilmavirtauksessa pysyi lähes paikallaan.

Ilmatieteen laitoksen Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalla mitattiin vuorokauden sademääräksi 28 millimetriä, josta kello 17-18 satoi 25 millimetriä. Kumpulassa vuorokauden sademäärä oli 24 millimetriä. Pääkaupunkiseudun ns. Testbed-asemilla sade oli hetkellisesti voimakkuudeltaan yli 100 millimetriä tunnissa, mikä on poikkeuksellista. Sateen paikallisuutta kuvaa myös se, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla sademäärä jäi 2,4 millimetriin ja Espoon Nupurissa ei satanut ollenkaan.

Maan itäosassa suurin vuorokauden sademäärä, 27 millimetriä, mitattiin Enonkoskella (tieto päivitetty 9.7. klo 13.30). Toiseksi suurin vuorokauden sademäärä, 23 millimetriä, mitattiin Varkaudessa. Kuopiossa sademäärä jäi 10,6 millimetriin, mutta hetkellisesti sateen voimakkuudeksi mitattiin lähes 40 millimetriä tunnissa.


Helsingin Kaisaniemen havaintoaseman sadehavainnot.

Salamointi jäi rankkasateen yhteydessä Helsingissä vähäiseksi, Ilmatieteen laitoksen mukaan alueella havaittiin vain parikymmentä salamaa. Salamoinniltaan rajuimmat ukkoset esiintyivät Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Eniten salamoi Juvalla (200 salamaa) ja Leppävirralla (180). Vastaavia salamamääriä havaittiin myös useilla muilla Itä-Suomen paikkakunnilla. Yhteensä koko päivän aikana havaittiin Suomessa 4600 salamaa, mikä on toiseksi suurin määrä tänä kesänä.


Paikannetut salamat torstaina 8.7. Värit vaihtuvat tunneittain.

Tämän kesän korkein lämpötila saavutettiin eilen, kun Puumalan Kirkonkylässä mitattiin 32,8 astetta. Myös useilla muilla paikkakunnilla maan itä- ja kaakkoisosassa mitattiin yli 30 asteen lämpötiloja.

Lue lisää
Heinäkuun lämpimin paikka päivittäin
Sääennätyksiä Suomessa ja maailmalla
Perustietoa ukkosista ja salamoista
Usein kysyttyjä kysymyksiä ukkosista
Voimassa olevat varoitukset

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.