Tiedote 13.8.2010

Tiedote - Ukkospuuskat heilutelleet merenpinnan korkeutta

Kuva: Eija Vallinheimo

Ukkonen ja voimakkaat tuulet voivat aiheuttaa yllättävän nopeita heilahduksia merenpinnan korkeudessa. Viimeaikaisten ukkosten yhteydessä Ilmatieteen laitos on pitkin Suomen rannikkoa havainnut poikkeuksellisen nopeita vedenkorkeuden vaihteluita ja voimakkaita virtauksia.

Nopeasti liikkuvien matalapaineiden aiheuttamat meriveden pinnan heilahtelut voivat paikallisesti olla sekä nopeita että voimakkaita. Ilmiöön liittyneet virtaukset, erityisesti salmissa, ovat myös herättäneet rannikolla huomiota voimakkuudellaan. Matalissa lahdissa vedenkorkeuden vaihtelut voivat olla selvästi suurempia kuin havaintoasemalla, ja salmissa vaihteluun liittyvät virtaukset voivat olla erittäin voimakkaita.

Sunnuntai-iltana 8. elokuuta Suomenlahden ylittänyt ukkonen ja puuskarintama aiheuttivat nopeita vedenpinnan vaihteluja. Puuskarintamassa tuuli puhalsi kovimmillaan yli 25 m/s, jolloin Suomen rannikolla vesi ensin kohosi ja sitten laski rintaman siirryttyä mantereen ylle. Helsingissä havaittiin tuolloin hyvin nopeita vaihteluita. Haminan mittausasemalla vedenpinta nousi kello 21.30 alkaen nopeasti 20 cm, jonka jälkeen laski 43 senttimetriä 40 minuutissa.

Myös heinäkuun 29. päivänä Helsingissä vedenkorkeus heitteli erittäin nopeasti rauhallisen jakson jälkeen. Helsingin havaintoasemalla vaihtelu oli tuolloin 30 cm:n luokkaa.

Suomen länsirannikon ylitti sunnuntaina 8.8. ukkonen, johon liittyi voimakkaita tuulia. Tuulet painoivat vettä rantaan, minkä seurauksena vedenpinta kohosi nopeasti. Kaikilla Pohjanlahden mittausasemilla havaittiin vedenpinnan heilahtelu, alkaen eteläisimmillä asemilla heti puolen yön jälkeen. Vedenpinnan vaihtelu oli voimakkainta Pietarsaaren mittausasemalla, missä vesi kohosi kello11-12 välisenä aikana 29 cm ja laski tämän jälkeen 36 cm tunnissa. Nämä nousu- ja laskunopeudet ovat ennätyksellisiä Pietarsaaressa. Tämän jälkeen heilahtelu jatkui vaimeammin tasaantuen muutaman tunnin kuluessa. Muutamaa päivää aiemmin 4.8. myös Vaasassa havaittiin ennätysnopea nousu, 31 cm tunnin aikana, joka liittyi alueen ylittäneeseen matalapaineeseen.

Katso kuva Pietarsaaren merenpinnan korkeuden vaihtelusta 8.8.2010

Matalapaineet aiheuttaneet puolen metrin heilahduksetÄkilliset vedenkorkeusvaihtelut syntyvät usein nopeasti liikkuvien matalapaineiden seurauksena. Suomessa meriveden korkeuden on havaittu laskevan tai nousevan enimmillään yli puoli metriä tunnin aikana.- Meteorologisten ilmiöiden aiheuttamia äkillisille vedenkorkeusvaihteluille tunnetaan useita mekanismeja. Tämänkaltaista ilmiötä ei aiemmin ole todennettu Suomen rannikolla, mikä kertoo myös kesän poikkeuksellisuudesta, toteaa Suomea kansainvälisissä merivaroitusjärjestelmissä edustava Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Tapani Stipa.

Nopeimpia vedenpinnan vaihteluja ei havaita mareografilla eli merivedenkorkeuden mittausasemalla, koska sen rakenne on suunniteltu suodattamaan pois nopeimmat vaihtelut, kuten aallokon. Vedenkorkeus vaihtelee Suomen rannikolla noin -130 cm ja +200 cm välillä. Merenpinnan korkeuteen vaikuttavat pääasiassa tuulen suunta ja nopeus, ilmanpaine ja virtaukset Tanskan salmissa.

Vedenkorkeusvaihteluille otolliset olosuhteet viikonloppunaTulevalle viikonlopulle (14.-15.8.) on ennustettu äkillisille vedenkorkeusvaihteluille otollisia olosuhteita. Ilmatieteen laitos kehottaa rannikolla liikkuvia ja merenkulkijoita varovaisuuteen ukkosrintamien yhteydessä.Ilmatieteen laitos pyytää viimeaikaisten myrskyjen yhteydessä äkillisiä vedenkorkeusmuutoksia havainneita ottamaan yhteyttä Ilmatieteen laitoksen vedenkorkeuspalveluun. Erityisesti arviot ylimmästä ja matalimmasta vedenkorkeudesta sekä tapahtumaa todentavat valokuvat ovat tutkimuksen ja palveluiden kehittämisen kannalta arvokkaita.

Lisätietoja:

Äkilliset vedenkorkeuden vaihtelut:Tapani Stipa p. 040 505 8090, tapani.stipa@fmi.fi

Vedenkorkeuspalvelu, havaintoraportit:Antti Kangas, p. (09) 1929 6497, antti.kangas@fmi.fiHanna Boman, p. (09) 1929 6438, hanna.boman@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.