Tiedotearkisto: 2011

Kevätjään petollisuus hyvä muistaa

6.4.2011 9:29

Keväällä jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Heti kun jää alkaa tummua, on syytä lopettaa jäällä liikkuminen.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että keväällä jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Heti kun jää alkaa tummua, on syytä lopettaa jäällä liikkuminen. Jos jäälle on pakko mennä, ovat jäänaskalit välttämätön turvavaruste.

Maaliskuun alkupuolella merijää on vielä kovaa. Maaliskuun puolivälin jälkeen kevät voittaa ja aurinko alkaa sulattaa jäitä. Kevään lämmössä merijäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät
jäästä erittäin arvaamattoman. Keväällä jopa 30 senttimetrin vahvuinen jää voi pettää kulkijan alla.
– Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa. Keväällä ei ole varmaa tapaa sanoa, missä jää kantaa, missä ei. Jään paksuus ei takaa turvallisuutta. Tumma jää on aina arveluttavaa, mutta kirkkaan valkoisellakin alueella voi vaara yllättää, toteaa jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitoksesta.

Merijään kantavuus vaihtelee paikallisesti

Merijään tekee petolliseksi se, että jää lämpiää myös altapäin. Virtaukset tuovat avoimelta mereltä lämpimämpää vettä, joka sulattaa jäätä altapäin. Virtaukset kuluttavat jäätä erityisesti salmissa ja muissa kapeikoissa. Kapeiden kohtien lisäksi myös matalikoilla virtaukset ahtautuvat kapeaan pohjan ja jääkannen väliin ja voimistuvat, joten vaikutukset voivat olla hyvin paikallisia. Kymmenen metrin päässä turvalliselta jäältä jää voikin olla pettävän heikkoa.

Maaliskuussa auringon säteily voi kirkkaana päivänä olla 400 wattia neliömetrille, mikä vastaa noin kolmannesta keittolevyn tehosta jokaisella jääneliöllä. Luminen, valkoinen pinta heijastaa säteilystä takaisin 95 prosenttia; tummunut jää enää vajaat 20 prosenttia. Aurinko siis lämmittää jäätä jopa yli 300 watin teholla neliömetriä kohden.


Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu, puh. (09) 685 7659