Tiedotearkisto: 2011

Pääsiäisestä tulossa lämmin ja sateeton

19.4.2011 13:04

Pääsiäistä vietetään mukavassa kevätsäässä. Terminen kevät onkin alkanut lähes koko maassa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Tiistaina 19. huhtikuuta tehdyn ennusteen mukaan keskiviikon sateiden jälkeen sää vähitellen lämpenee. Kiirastorstaina lounaassa päästään jo lähelle 15 astetta, maan itä- ja pohjoisosassa jäädään vielä 5 ja 10 asteen välille.

Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina Lapissa ja Koillismaalla on edelleen lämpötila 2 ja 10 asteen välillä, kylmintä on Pohjois-Lapissa. Muualla maassa on tällöin 10...17 astetta. Lämpötila on laajalti maan etelä- ja keskiosassa yli 15 astetta, viileintä on itärajalla. Maanantaina lämpötila kohoaa 15 asteeseen tai vähän yli monin paikoin Etelä-Lappia myöten. Myös muualla Lapissa lämpenee jonkin verran.

Sateet jäävät pääsiäisen aikaan vähiin. Mahdollisesti aivan etelässä ja aivan pohjoisessa satelee muutama milli maanantain tienoilla.

Ajankohtaa keskimäärin lämpimämpää

Tänä vuonna pääsiäistä vietetään poikkeuksellisen myöhään. Viimeksi yhtä myöhäinen pääsiäinen on koettu vuonna 1943, jolloin se oli päivää myöhemmin eli huhtikuun 25. päivänä, mikä on myöhäisin mahdollinen pääsiäisen ajankohta. Seuraavan kerran pääsiäinen sattuu yhtä myöhään vuonna 2038.
Tähän aikaan päivälämpötilat ovat tyypillisesti maan eteläosassa noin +9, maan keskiosassa noin +7 ja maan pohjoisosassa +4...+6 astetta. Pitkän ajan keskiarvojen mukaan öisin on tähän aikaan vuodesta koko maassa pakkasta muutama aste. Viimeksi vuonna 2000 pääsiäinen oli lähes yhtä myöhään, kuin tänä vuonna. Tuolloin oli ajankohtaan nähden erittäin lämmintä. Päivälämpötila oli pyhinä 15 ja 20 asteen välillä lähes koko maassa.

Tilastojen mukaan pysyvä lumipeite on lähtenyt tähän aikaan vuodesta Pohjois-Karjalasta Oulun tienoille ulottuvan linjan lounaispuolella. Tällä hetkellä lumipeitteen raja on jo jonkin verran pohjoisempana, ja Keski- ja Pohjois-Lapissa lunta on vielä yli 30 cm.

Terminen kevät on tähän aikaan vuodesta alkanut tilastollisesti muualla paitsi Lapissa. Tänä vuonna terminen kevät on alkanut jo koko maassa Käsivarren Lappia lukuun ottamatta.


Lisätietoja:

Pääsiäisen tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/myohainen-paasiainen
Huhtikuun sään seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)