Tiedotearkisto: 2011

Jäätalvi jatkuu Pohjanlahdella

26.4.2011 11:01

Pääsiäisen erittäin lämpimät säät sulattivat etelärannikon jäät. Talvi jatkuu lämpimistä säistä huolimatta Pohjanlahdella.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Pääsiäisen erittäin lämpimät säät sulattivat etelärannikon jäät. Talvi jatkuu lämpimistä säistä huolimatta Pohjanlahdella. Selkämeren rannikolla Uudestakaupungista pohjoiseen rantajäät ovat jo haurastuneet, mutta ulompana rannikosta laivaliikenteen kiusana on pahoin ahtautunutta jäätä parin-kolmenkymmenen kilometrin leveydeltä.

Perämerellä jäätalvi jatkuu.Rantajäät alkavat pikkuhiljaa tummua ja sitä myöten haurastua. Ulapalla jäät ovat vielä vahvoja eivätkä ne lopullisesti katoa vielä pariin viikkoon.

Etelärannikon jäät Suomenlahdelta ovat miltei kokonaan kadonneet ja missä niitä vielä esiintyy, ne ovat hyvin hauraita. Ulappa-alueilla Suomenlahden itäosissa jäitä vielä riittää Venäjän meriliikenteen kiusana.

Keväällä on hyvä muistaa, että jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Heti kun jää alkaa tummua, on syytä lopettaa jäällä liikkuminen. Jos jäälle on pakko mennä, ovat jäänaskalit välttämätön turvavaruste.

Pääsiäisenä lämpimintä Seinäjoella
Sää lämpeni päivä päivältä pääsiäispyhien aikana ja lopulta toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina mitattiin kuluvan vuoden toistaiseksi korkeimmat lämpötilalukemat. Lämpimintä oli Seinäjoen Pelmaan asemalla, jossa mitattiin 22,3 astetta. Yli 20 asteen lukemia mitattiin yleisesti maan etelä- ja länsiosassa, tosin rannikon tuntumassa meri viilensi useilla asteilla. Maanantaina mitatut päivälämpötilat olivat lähes koko maassa noin 10 astetta tavanomaista korkeampia, paikoin ylikin. Korkeimmat mitatut lämpötilalukemat eivät vuodenaikaan nähden olleet kuitenkaan poikkeuksellisia.

Pääsiäispyhien, saatikka huhtikuun lämpöennätyksiä ei rikottu. Mittaushistorian lämpimin pääsiäinen koettiin vuonna 2000, kun 24.4. Utissa mitattiin lähes hellettä eli 24,9 astetta. Korkein Suomessa mitattu lämpötila huhtikuussa on puolestaan Jyväskylän 25,5 astetta vuodelta 1921.
 

Lisätietoja:

Jäätilannekartta: ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne
Meriveden korkeushavainnot: ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 5015 359, jouni.vainio@fmi.fi