Tiedotearkisto: 2016

Hallitustenväliseltä ilmastopaneelilta päätös seuraavista erikoisraporteista

15.4.2016 11:19

Ilmatieteen laitos ja ympäristöministeriö tiedottavat: Ensimmäiseksi laaditaan erikoisraportti 1,5 asteen lämpenemisen vaikutuksista ja maailmanlaajuisista päästöjen vähennyspoluista.

Kuva: Pentti Sormunen

Kuva: Pentti Sormunen

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC päätti Nairobissa tällä viikolla pidetyssä yleiskokouksessaan seuraavista erikoisraporteista sekä kuudennen arviointikauden suunnitelmasta. IPCC vastaa Pariisin ilmastokokouksen pyyntöön ja laatii erikoisraportin 1,5 asteen lämpenemisen vaikutuksista ja maailmanlaajuisista päästöjen vähennyspoluista. Valmistelu käynnistyy suunnittelukokouksella, ja raportin sisältörungosta on määrä päättää lokakuussa.

"Hienoa, että IPCC päätyi tarkastelemaan erikoisraporttina 1,5 asteen lämpenemistavoitetta. On tärkeää, että tiedeyhteisöllä on nyt selvä tilaus tutkia asiaa tarkemmin", sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Juhani Damski.

IPCC käynnistää valmistelut myös kahdesta muusta niin kutsutusta erikoisraportista, joiden aiheet ovat ilmastonmuutos, valtameret ja jäätiköt sekä ilmastonmuutos, aavikoituminen, kestävä maankäyttö ja ruokaturva.

IPCC:n kuudes arviointiraportti valmistuu tämän hetkisen arvion mukaan vuonna 2021–2022. Kuudenteen arviointiraporttiin otetaan vahvasti mukaan kehitysmaiden toivoma alueellinen näkökulma. Myös kaupunkien ilmastokysymyksiä tarkastellaan kattavasti.

Suomi tulee tarjoamaan asiantuntijoita loppuvuodesta käynnistyvään 1,5 asteen erikoisraporttiin sekä muihin raportteihin, joiden kirjoitustyö alkaa vuosina 2017–2018.

Lisätiedot:

Neuvotteleva virkamies Pirkko Heikinheimo, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 029 525 0078
Ryhmäpäällikkö Heikki Tuomenvirta, Ilmatieteen laitos, etunimi.sukunimi@fmi.fi, puh. 029 539 4122

http://ipcc.ch/