Tiedotearkisto: 2014

Ilmatieteen laitos tuottaa ennusteita Suomen hiihtojoukkueelle Sotšiin

6.2.2014 8:04

Ilmatieteen laitos palvelee Suomen hiihtomaajoukkuetta Sotšissa tuottamalla kisapaikalle räätälöityjä ennusteita.

Meteosat-satelliittikuva Sotšin alueelta.

Meteosat-satelliittikuva Sotšin alueelta.

Ilmatieteen laitos ja Suomen Olympiakomitea ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan Ilmatieteen laitos tuottaa sääennusteita hiihtomaajoukkueen käyttöön. Ne välitetään verkkoportaalin välityksellä.  Tarjolla on mm. lämpötilan- ja sademäärän piste-ennusteita eri kisapaikoille sekä animaatioita sään kehityksestä kisapaikkakunnalla. 
"Sääennusteita käytetään ensisijaisesti suksihuollossa testauksen suunnittelussa, sekä kilpailun aikaisten muutosten ennustamisessa. Ennusteet ovat myös valmentajien ja joukkueen johdon saatavilla", toteaa hiihtomaajoukkueen edustaja Teemu Lemmettylä.

Ilmatieteen laitos tuottaa myös kisa-alueen teille tiesääennusteen. Tämä tukee Ilmatieteen laitoksen tavoitetta kehittää ja tuottaa erilaisia älyliikenteen palveluita. Kisa-alue on tutkimuksen kannalta mielenkiintoinen, sillä se sijaitsee vuoristossa ja meren läheisyydessä, joten ajokelit voivat muuttua nopeastikin. "Tiesääennuste tuo turvaa koko joukkueelle, koska joukkueen jäseniä joudutaan kuljettamaan Coastal Villageen palkintojen jakoihin ja muihin tapahtumiin", Teemu Lemmettylä sanoo.

Tiesää on osa CoMoSeF-projektin pilottitestausta. "Pidemmällä tähtäimellä autoilijoiden työkalupakkia on mahdollista täydentää uusilla innovatiivisilla sovelluksilla. Muun muassa tiejaksokohtainen reittisää ja kohdistetut paikalliset tiesäävaroitukset tarjoavat entistä ajantasaisempaa ja tarkempaa tietoa autoilijoiden käyttöön", kehittämispäällikkö Pertti Nurmi Ilmatieteen laitoksesta toteaa.

Sääpalvelulaitokset testaavat kisoissa omia säätuotteitaan

Sotšin olympialaiset alkavat aurinkoisessa korkeapainesäässä. Avajaispäivä on heikkotuulinen, ja päivän ylin lämpötila kohoaa rannikolla runsaaseen viiteen plusasteeseen.

Sotšissa useiden eri maiden sääpalvelulaitokset
testaavat paikallisiin oloihin räätälöityjä malli- ja ennustetuotteita.  Testaus on Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n koordinoima ja mahdollistaa yhtenäisen tavan ja yhteisen alueen testata ja vertailla säämalleja ja ennustusjärjestelmiä haastavissa talviolosuhteissa. Kaikki nämä malli- ja ennustetuotteet ovat Venäjän sääpalvelu-laitoksen Roshydrometin meteorologien käytössä ja niitä hyödynnetään olympiaurheilijoille tuotettavissa sääpalveluissa. Vastaavanlainen hanke on toteutettu aiemmin niin Sydneyn vuoden  2000 kuin Beijingin vuoden 2008 kesä¬olympia¬laisissa, sekä Vancouverissa Kanadassa vuonna 2010 järjestetyissä talviolympialaisissa. Suomen Ilmatieteen laitoksen vastuullisena tehtävänä on evaluoida Sotšin olympialaisten ennustetuotteiden laatua sekä kisojen aikana että niiden jälkeen.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos
Suomen olympiajoukkueen palvelu: Marja Aarnio-Frisk, puh. 029 539 3333, marja.aarnio@fmi.fi
Tiesääennuste ja sääpalvelutuotteiden vertailu: Pertti Nurmi, puh. 050 500 3610, pertti.nurmi@fmi.fi