Tiedotearkisto: 2012

Kireitä pakkasia korkeapainesäässä

2.2.2012 15:47

Sää on ollut viimeaikoina varsin kylmää koko Euroopassa. Syynä kylmään ilmaan on laaja korkeapaineen alue, joka on kierrättänyt kylmää ilmamassaa Siperiasta aina Etelä-Eurooppaa myöten.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Vaikka sää Euroopassa onkin ollut hyvin kylmää, ei meillä Suomessa ole koettu mitenkään ennätyksellisiä pakkasia. Suomen pakkasennätys on -51,5 astetta, ja se mitattiin Kittilän Pokassa 28. tammikuuta 1999. Myös 40 pakkasasteen raja on tänä talvena vielä rikkomatta. Yli 40 asteen pakkasia mitataan meillä keskimäärin kolmena talvena neljästä. Suomessa talven alin lämpötila helmikuun alkupäiviin mennessä on Kuusamon Kiutakönkään havaintoasemalla 2. helmikuuta mitattu -39,2 astetta.

Ilmanpaine on ollut tammi-helmikuun vaihteessa hyvin korkea. Ylimmillään ilmanpaine oli helmikuun 1. päivänä Kuhmossa, kun merenpinnan tasolle arvioitu ilmanpaine oli 1063 hPa. Edellisen kerran ilmanpaine on ollut näin korkea 30.1.1972 Kuusamossa. Myös tammikuussa 2008 ilmanpaine kävi monin paikoin lähellä 1060 hehtopascalia. Suomen ilmanpaine-ennätys, 1066 hPa, on Helsingistä tammikuulta 1907.

Pakkasvaroitukset käytössä ensimmäistä kertaa

Ilmatieteen laitoksen varoitusvalikoimaan ovat pian vuoden kuuluneet uudet varoitukset meriveden korkeudesta, aalloista, hellejaksoista ja pakkasesta. Varoittamisella pyritään muun muassa vähentämään pakkasen ja helteen haitallisia terveysvaikutuksia. Varoituskarttaan hellevaroitukset merkitään punaisella ja pakkasvaroitukset sinisellä lämpömittarilla.

Valikoiman laajentamisen yhteydessä Ilmatieteen laitos otti uutena palveluna käyttöön myös 24 tuntiin ulottuvia varoituksia täydentävät ennakkovaroitukset. Varoitusten avulla tiedotetaan vaarallisista tai riskiryhmille haitallisista sääilmiöistä yhdestä viiteen vuorokautta ennen muodostuvaa säätilannetta. Tavoitteena on lisätä väestölle aikaa varautua lähestyvään sääilmiöön tarvittavin keinoin.

Pakkaset jatkuvat

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Venäjällä oleva vahva korkeapaine vaikuttaa edelleen Suomen säähän. Sää on laajalti poutaista ja osin aurinkoista, mutta etelärannikolla voi esiintyä sakeitakin lumikuuroja. Alkuviikolla lumikuuroja esiintyy myös muualla maassa.

Lämpötila on suuressa osassa maata -20 ja -30 asteen välillä, etelärannikolla on ajoittain vähän lauhempaa. Kylmimpinä öinä lämpötila laskee idässä ja pohjoisessa -40 asteen tuntumaan. Alkuviikolla kireimmät pakkaset hellittävät.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Helle- ja pakkasvaroitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-helle-ja-pakkasvaroitukset
Äärilämpötilojen terveysvaikutukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/aarilampotilojen-terveysvaikutuksia
Helmikuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuu

Pakkasen purevuus -taulukko: http://ilmatieteenlaitos.fi/pakkasen-purevuus-taulukko

Tietoa pakkasvaroituksesta ja pakkasen terveysvaikutuksista:
ryhmäpäällikkö Reija Ruuhela, reija.ruuhela@fmi.fi
Tietoa varoitusuudistuksesta: ryhmäpäällikkö Ari-Juhani Punkka, ari-juhani.punkka@fmi.fi