Tiedotearkisto: 2015

Maaliskuu jatkuu leutona ja aurinkoisena

10.3.2015 11:15

Maaliskuu on alkanut koko maassa erittäin lauhana. Kevät etenee vauhdilla, sillä sää on laajalti poutainen ja aurinkoinen myös lähipäivinä. Lämpimintä on maan etelä- ja länsiosassa.

Kuva: Bengt Wikström

Kuva: Bengt Wikström

Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan päivälämpötila on lähipäivinä pääosin 1 ja 8 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on paikoin heikkoa pakkasta. Öisin lämpötila laskee suuressa osassa maata vähän nollan alapuolelle, Lapissa ajoittain -5 ja -10 asteen välille.

Maaliskuun alku ollut leuto

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden alkupuoliskon lämpötilapoikkeamat keskiarvoon nähden ovat maan eteläosan noin kuudesta asteesta Lapin noin kymmeneen asteeseen.  Ahvenanmaalla Jomalan asemalla 8. maaliskuuta mitattiin vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea, 13,5 asteen, lämpötila. Viime vuonna samaan lämpötilaan Jomalassa päästiin 12. maaliskuuta. Näin korkeisiin lämpötiloihin ei kuitenkaan päästy sitä ennen noin 50 vuoteen. Koko maan maaliskuun lämpöennätystä 17,5 °C ei kuitenkaan hätyytelty. Se mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla 27. maaliskuuta 2007. Tyypillisesti päivälämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa vähän nollan yläpuolella.

Terminen kevät alkaa kun lämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle

Termiset vuodenajat määritellään vuorokauden keskilämpötilojen perusteella. Esimerkiksi terminen kevät alkaa silloin, kun vuorokauden keskilämpötila nousee ns. pysyvästi nollan yläpuolelle. Yksittäisinä vuorokausina voidaan kuitenkin tämänkin jälkeen jäädä pakkasen puolelle. Termisten vuodenaikojen vaihtuminen voidaan todentaa vasta tietyn seurantajakson jälkeen eli aikaisintaan kymmenen vuorokauden kuluttua. Terminen kevät on vuodenajoista lyhin kestäen vain kuudesta yhdeksään viikkoa.

Lämpötila noustessa päivisin nollan yläpuolelle lumi sulaa jo varsin vauhdikkaasti. Yöpakkaset kuitenkin pysäyttävät sulamisen ja seuraavana aamupäivänä tarvitaan paljon lämpöenergiaa, että sulaminen käynnistyy uudelleen. Kevättulvien kannalta hitaasti etenevä kevät on edullisempi kuin lämpöaallon synnyttämä nopea ympärivuorokauden jatkuva sulaminen.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot
http://ilmatieteenlaitos.fi/termiset-vuodenajat