Tiedotearkisto: 2015

Kaupungit katupölyn vallassa

16.3.2015 13:23

Katupölykausi on päässyt toden teolla alkamaan pitkän sateisen jakson vaihduttua aurinkoiseen poutasäähän. Kuluvalla viikolla on mitattu ennätyskorkeita katupölypitoisuuksia useissa Suomen kaupungeissa. Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Eilen torstaina korkeimmat pitoisuudet mitattiin Järvenpäässä, Espoon Leppävaarassa, Mikkelissä, Lahdessa, Valkeakoskella ja Hämeenlinnassa. Terveyden suojelemiseksi asetettu raja-arvotaso ylittyi kaikkiaan 28 paikkakunnalla. 
"Katupöly syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä", Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila kertoo.
Katupöly voi aiheuttaa terveelle aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä.  Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä ja allergiaoireiden pahentumista.

Olosuhteet pölyämiselle jatkuvat otollisina

Sää jatkuu koko maassa aurinkoisena ja poutaisena, joten olosuhteet ovat hyvin otolliset pölyämiselle. 
Sateen todennäköisyys kasvaa vasta ensi viikon puolivälissä.  Katupölyn määrät pysyvät siis korkeina myös lähipäivinä.
"Katupölykausi on jokakeväinen ilmiö Suomen kaupungeissa. Korkeimmillaan pölypitoisuudet ovat yleensä maalis-huhtikuun vaihteessa. Nyt menossa oleva pölyjakso on pari viikkoa etuajassa varhaisen kevään ansiosta", Anttila toteaa.
Koko Suomen Ilmanlaadun tilanteen voi tarkistaa Ilmanlaatu.fi-sivustolta.

Lisätietoja:

www.ilmanlaatu.fi

Erikoistutkija Pia Anttila, Ilmatieteen laitos, etunimi.sukunimi@fmi.fi, puh. 0295 395 410