Tiedote 13.7.2018

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin tukalasta helteestä

Tukalan helteinen sää jatkuu koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 17. heinäkuuta tekemän ennusteen mukaan lähipäivien sää jatkuu helteisenä koko maassa. Hellevaroitus on voimassa koko maassa, tiistaina ja keskiviikkona varoitetaan erittäin tukalasta helteestä ja sen jälkeen varoitetaan tukalasta helteestä. Viikon lopulla sää on erittäin hiostavaa runsaasta ilman kosteudesta johtuen, vaikka lämpötilalukemat eivät ole iltapäivisin välttämättä aivan yhtä korkeita kuin alkuviikosta.

Ilmatieteen laitos varoittaa tukalasta helteestä päivän ylimpien lämpötilojen noustessa +27 asteeseen ja vuorokauden keskilämpötilan pysytellessä +20 asteessa. Erittäin tukalasta helteestä varoitetaan silloin, kun päivän ylin lämpötila nousee +30 asteeseen ja vuorokauden keskilämpötila +24 asteeseen.

Varoitus on suunnattu erityisesti riskiryhmille, kuten vanhuksille, lapsille, sydän- ja verisuonitauteja sairastaville ja heidän läheisilleen sekä ulkona säälle alttiissa toiminnassa työskenteleville.

Päivälämpötilat jopa yli +30 astetta, viikonloppuna ukkosia

Lämpötilat ovat päivisin +27...+33 astetta. Yöt ovat myös hyvin lämpimiä. Trooppisia öitä, jolloin lämpötila ei laske alle +20 asteen, on vesistöjen äärellä, viikonloppuna ja ensi viikolla myös sisämaassa. Loppuviikolla korkeimmat lämpötilat voivat hieman laskea alkuviikon lukemista sekä sade- ja ukkoskuuroja esiintyy yleisesti, mutta helteinen sää jatkuu edelleen. Ukkoskuurot tuovat kohdalle osuessaan rankkoja sateita johtuen runsaasta kosteudesta, joten rankkasaderiski on selvästi koholla. Myös ensi viikolla sää jatkuu kuumana.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetSääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Lämpötilojen terveysvaikutuksia: http://ilmatieteenlaitos.fi/aarilampotilojen-terveysvaikutuksiaÄärilämpötilojen varoitusten vaaratasot: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-helle-ja-pakkasvaroitukset

Video (YouTube): Mistä helle johtuu ja miksi siitä varoitetaan? https://www.youtube.com/watch?v=4BHnqKIQhKE

Terveyden ja hyvinvoinnin laitosHelle: https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/helleHelteen terveyshaitat: https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/helle/helteen-terveyshaitat