Tiedote 27.3.2013

Pääsiäistä tulossa aurinkoinen

Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräistä alempia ja varsinkin yöt ovat kylmiä.
Kuva: Eija Vallinheimo

Pääsiäistä vietetään suuressa osassa maata varsin aurinkoisessa ja poutaisessa säässä. Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräistä alempia ja varsinkin yöt ovat kylmiä.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 27.3. tekemän ennusteen mukaan pitkäperjantaina ja pääsiäislauantaina sää on enimmäkseen aurinkoinen ja poutainen, lähinnä Lapissa ja maan eteläosassa voi tulla paikoin lumikuuroja. Lämpötila on päivisin maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen -1...+4, maan pohjoisosassa -4...+2 astetta. Öisin lämpötila laskee suuressa osassa maata -8 ja -18 asteen välille.

Pääsiäissunnuntaina ja toisena pääsiäispäivänä sää muuttuu vähän epävakaisemmaksi ja pilvisyys on ajoittain vähän runsaampaa. Sunnuntaina lumisateiden todennäköisyys on suurin Lapissa, mutta myös maan etelä- ja itäosassa voi esiintyä lumikuuroja. Maanantaina lumikuurot yleistyvät myös muualla. Lämpötiloissa ei tapahdu perjantaihin ja lauantaihin nähden suuria muutoksia.

Vuodet eivät ole veljeksiä

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna melko varhain, jo maaliskuun puolella. Pitkän ajan tilastojen mukaan varhaisten pääsiäisten aikoihin päivälämpötilat kohoavat maan eteläosassa tyypillisesti noin +5 asteeseen, Lapissa jäädään nollan tuntumaan tai hieman pakkaselle. Öisin on tyypillisesti etelässä pikkupakkasta kun taas Lapissa pakkasta on tavanomaisesti yli 10 astetta. Lunta on yleensä maan lounaisosaa sekä länsirannikkoa lukuun ottamatta useita kymmeniä senttimetrejä, idässä ja pohjoisessa yleisesti yli puoli metriä.

Maaliskuun loppu voi tilastojen valossa olla vielä varsin talvinen tai sitten kevät olla jo pitkällä. Esimerkiksi vuonna 2007 maaliskuun 27. päivä mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla jopa +17,5 astetta. Toisaalta maaliskuun lopulla vuonna 1977 jäivät päivälämpötilakin Vantaalla -4 asteeseen. Vuosien väliset erot ovat siis näihin aikoihin varsin suuria.

Vuosi sitten pääsiäisen ajankohta oli viikkoa tämänvuotista myöhemmin. Tuolloin päivälämpötilat olivat muutamia asteita nollan yläpuolella ja sää oli ajankohtaan nähden tavanomaista kylmempää. Menoliikenteen aikoihin lähinnä maan etelä- ja keskiosassa satoi myös lunta.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Pääsiäisen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/paasiainenLumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilastotMaaliskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuuTalven säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastot