Tiedote 14.2.2001

Tiedote - Ilmatieteen laitoksesta Lahden MM-hiihtojen virallinen sääpalvelu

Ilmatieteen laitos tuottaa virallisen sääpalvelun hiihdon MM-kilpailujen Lahti 2001 -kisaorganisaatiolle. Kisajärjestäjille räätälöity Internet-pohjainen sääpalvelu sisältää tutkakuvia, paikallisia ennusteita, viikkoennusteita sekä havaintoja.

Ilmatieteen laitoksen meteorologit laativat mäkihyppykilpailuja varten tuuliennusteen hyppyrimäkeen. Tuuliennusteita tarvitsevat sekä joukkuejohtajat että kisojen tuomariryhmä. Sääpalvelu on käytössä järjestäjien lisäksi kisoihin osallistuvilla urheilijoilla, valmentajilla ja joukkuejohtajilla kisaorganisaation oman intranet-järjestelmän kautta.

Lahden kisayleisöä palvelee Ilmatieteen laitoksen Weatherproof GSM-tekstiviestipalvelu. Kännykällä kisasään saa nopeasti näppäilemällä tekstiviestin SAA LAHTI2001 ja lähettämällä viestin numeroon 16161. Säätiedotteen hinta on 3,65 markkaa/viesti.

Sääennusteen mukaan kisojen avajaispäivänä Lahdessa on pilvistä ja lähinnä illalla voi sataa vähän vettä. Lämpötila on päivällä noin +3 astetta. Länsituuli on kohtalaista tai navakkaa, illalla tuuli kääntyy pohjoiseen. Perjantaina ja lauantaina on puolipilvistä ja poutaista. Luoteistuuli on kohtalaista ja lämpötila päivisin nollan tienoilla. Yöllä on -4...-7 astetta. Sunnuntain vastaisena yönä liikkuu sadealue Suomen yli itään, mutta sademäärä jäänee vähäiseksi. Lämpötilat pysyvät pakkasella ja luoteistuuli on kohtalaista. Kisojen ajan myös Internet-palvelustamme löytyvät Lahden sääennusteet kolmen tunnin välein.

Ilmatieteen laitoksen pitkäaikaisten tilastojen mukaan Lahden hiihtokilpailujen aikaan ovat säät olleet vuodesta toiseen varsin vaihtelevia. Keskimääräinen päivälämpötila Lahdessa kisojen aikana ollut noin -5 astetta. Leudointa sää on ollut vuonna 1990 ja 1998. Päivälämpötila oli vuonna 1990 jopa +8 astetta. Kylmintä sää on Lahden kisojen aikana ollut 15. helmikuuta 1979, jolloin elohopea laski aamulla -35 asteeseen. Lunta on kisojen aikana ollut keskimäärin 38 senttiä. Vuonna 1975 lumipeite oli kisojen ajan ainoastaan 4 - 7 senttiä.

Lisätietoja Ilmanet-palveluista:markkinointikoordinaattori Pirjo Lassilapuh. (09) 1929 3110, gsm 050 5942 928sähköposti pirjo.lassila@fmi.fi

Lisätietoja ilmastotilastoista:Ilmastopalvelu 0600 10601 (14,90 mk/min+pvm)