Tiedotearkisto: 2001

Juhannuskokkoja saa todennäköisesti polttaa koko maassa

20.6.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannuksena ei todennäköisesti ole suurimmassa osassa maata metsäpalovaaraa. Näillä näkymin varoitusta ei ole kuin korkeintaan Ahvenanmaalla ja osassa Lappia. Mahdollisuus juhannuskokkojen polttoon selviää lopullisesti juhannusaattona puolilta päivin. Metsäpalovaroitukset luetaan kokonaisuudessaan Radio Suomessa ja Radio Vegassa kello 12.45 merisään yhteydessä. Voimassa olevat varoitukset löytyvät myös Ilmatieteen laitoksen Internet-sivuilta.

Metsäpalovaroituskausi kestää touko- ja syyskuun välisen ajan, jolloin metsäpalovaroituksen antaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi. Metsäpalovaroitukset annetaan kosteusindeksin avulla. Indeksi kuvaa metsämaan karikkeen kosteutta. Mallissa on mukana myös ilmastolliset olosuhteet esimerkiksi rannikkoisuuden ja topografian vaikutukset. Kosteutta metsän karikekerros saa sateesta, joka kuivuu haihtumisen johdosta. Haihduntaan vaikuttavat pilvisyys, tuulen nopeus, ilman lämpötila ja ilman suhteellinen kosteus sekä maan pinnan kosteus. Indeksi lasketaan 10 km2 ruudukossa, josta saadaan laskettua maakuntakeskiarvot. Varoitukset annetaan maakunnittain tai pohjoisessa tarvittaessa kunnittain.

Luotettavilla metsäpaloindekseillä on tärkeä valtakunnallinen merkitys metsäpalojen ennaltaehkäisyssä. Suomessa metsäpalot ovat yleensä hyvin pieniä verrattuna naapurimaihin.

Kosteusindeksin ja metsäpalojen vastaavuus on testattu vertaamalla viime vuosilta tilastoituja metsäpaloja ja palopaikalle laskettuja indeksin arvoja. Kaikkein suurialaisimmat metsäpalot sattuvat, kun indeksin arvo on korkea eli maasto erittäin kuivaa. Indeksin ollessa pieni sattuu vain pienialaisia paloja.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko pihoille tai maastoon on kielletty ja myös suojattujen tulisijojen käytössä on harjoitettava erityistä huolellisuutta. Ilmoittamis- ja lupakäytäntö on kuntakohtainen. Joissain kunnissa on avotulen teko aina kielletty ilman erillistä lupaa. Paikalliset paloviranomaiset neuvovat, millaiset säädökset kunnassa ovat voimassa.

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi, puh. 0600 1 0600 (17,90 mk/min + pvm)
Ilmastopalvelu, puh. 0600 1 0601 (14,90 mk/min + pvm)
ylimeteorologi Sari Hartonen, puh. (09) 1929 3444