Tiedotearkisto: 2001

Kesäkuussa säät vaihtelivat

29.6.2001 12:00

Kesäkuussa säät olivat Ilmatieteen laitoksen mukaan hyvin erilaiset maan eri osissa. Maan lounaisosia ja Lapin läänin pohjoisosia vaivasi kuivuus. Samaan aikaan runsaita sateita esiintyi laajoilla alueilla maan etelä- ja keskiosissa sekä Lapin läänin lounaisosissa.

Kesäkuun keskilämpötila oli koko maassa 12 … 15 astetta. Siten se oli kaikkialla hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Maan eteläosissa oli vain hieman pitkän ajan keskiarvoa viileämpää, kun taas Lapissa oli hieman keskimääräistä lämpimämpää.

Aivan kuukauden alussa oli muutamana yönä ankaraa hallaa ja sää oli päivisinkin koleaa maan etelä- ja keskiosissa. Samaan aikaan Pohjois-Suomessa oli lämmintä ja etenkin Inarissa ja Utsjoella oli helteistä. Kesäkuun lämpimin paikka oli Inarin Sevettijärvi, missä 10. kesäkuuta mitattiin päivän ylimmäksi lämpötilaksi 28,6 °C. Juhannuksen jälkeen sää oli miellyttävän aurinkoista ja kesäistä koko maassa ja hellettä mitattiin siellä täällä etelämpänäkin.

Kesäkuun sademäärät olivat maan lounaisosissa ja varsinkin Ahvenanmaalla hyvin pienet. Myös Lapin läänin koillisosissa satoi vähän. Kuivuudesta kärsineillä alueilla sademäärät olivat vain 10 – 35 mm, eli ne olivat alle puolet kesäkuun pitkän ajan keskiarvosta. Sitäkin runsaammin satoi Itä-Uusimaalla, Hämeen itäosissa, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa sekä paikoin Keski-Suomessa ja Lapin läänin eteläosassa.

Suurimmat mitatut sademäärät olivat 90 – 130 mm. Kesäkuussa yli 100 millimetrin sateet ovat 2 - 2,5 -kertaisia keskimääräiseen nähden. Yhtä suuria sademääriä esiintyy kesäkuussa keskimäärin kerran 15 - 20 vuodessa.

Kesäkuun sään erikoisuuksia olivat Lapin läänin eteläosissa paikoin ukkosten yhteydessä 8. ja 10. kesäkuuta esiintyneet rajut tuulet. Kesän 2001 ensimmäinen trombi teki vahinkoja Rovaniemen maalaiskunnan Kivitaipaleessa. Kesäkuussa ukkosia oli tavallista vähemmän. Koko maassa esiintynyt salamamäärä, noin 4500 kpl, oli vain viidesosa pitkän ajan keskiarvosta.

Kesäkuun tilastoja

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi puh. 0600 1 0600 (17,90 mk/min+pvm)
Ilmastopalvelu puh. 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)