Tiedotearkisto: 2001

Maataloussää toimii myös puheentunnistimella

2.8.2001 12:00

Ilmatieteen laitos esittelee Farmari Suomen maatalousnäyttelyssä puheentunnistimella toimivaa, aiempaa käyttäjäystävällisempää automaattista maataloussääpalvelua. Maatalousnäyttely pidetään Kuopiossa 2. - 5. elokuuta.

Ajankohtaiset säätiedot saa puhelimesta nykyään sekä näppäilyvalinnoilla että puhumalla. Soneran puheentunnistuspalvelu Sonera Say It ymmärtää suomenkielistä puhetta ja toimii saamiensa vastausten mukaan. Automaattisissa puhelinpalveluissa puheentunnistin nopeuttaa käyttöä ja autosta soitettaessa lisää liikenneturvallisuutta. Ilmatieteen laitoksen näyttelyosastolla voi kokeilla maataloussääpalvelun käyttöä Soneran ja Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden kanssa. Ilmatieteen laitoksen näyttely on Renki-hallissa osastolla neljä.

Ilmatieteen laitos tuottaa maaseutukeskusten kanssa maataloussääpalvelun. Ilmatieteen laitos tuottaa maatalouden harjoittajille tarkennettuja alueellisia sääennusteita, joita maaseutukeskukset täydentävät ajankohtaisilla maataloustiedotteilla. Sääennusteissa kerrotaan tulevien päivien sateista, niiden todennäköisyydestä, pilvisyydestä, tuulesta ja suhteellisesta kosteudesta, vuorokauden ylimmästä ja alimmasta lämpötilasta sekä hallan todennäköisyydestä. Sääennusteet uusitaan vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa. Ajankohtaista maataloudessa -katsauksissa annetaan suosituksia muun muassa lannoituksesta, kasvitauti- ja tuhoeläin tilannekatsauksia ja -torjuntaohjeita. Ajankohtaistiedotteet tarkistetaan kerran päivässä.

Valtakunnalliset numerot ovat 0600 1 0620 (suomenkielinen) ja 0600 1 0640 (ruotsinkielinen). Kiinteällä puhelimella soitettaessa puhelu ohjautuu automaattisesti sen alueen sääennusteeseen, josta soitto tulee. Palveluun voi soittaa myös matkapuhelimella, jolloin alue valitaan erikseen. Valikon kautta voi myös kuunnella muiden alueiden sääennusteita ja tiedotteita. Palvelun hinta on 5,45 mk/min.

Lisätietoja:

Riitta Bernström, meteorologi, puhelin (09) 1929 3140, 050 520 2146