Vinkkejä oman sääaseman perustamiseen

10.6.2019 10:46

Haluaisitko pystyttää pihallesi oman sääaseman? Lue Ilmatieteen laitoksen vinkit aseman paikan valintaan ja mittalaitteiden sijoitteluun.

Onko kotipiirissä mahdollista tehdä hyviä säähavaintoja ilman kalliita, ammattitason havaintolaitteita? Kyllä on. Laitteissa on eroja, mutta kalleimmatkaan laitteet eivät anna oikeita tuloksia, mikäli ne on asennettu väärään paikkaan.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla on julkaistu oman sääaseman perustamisopas. Oppaassa kerrotaan sääaseman paikan valinnasta sekä eri mittalaitteiden oikeasta sijoittamisesta. Omaa sääasemaa asennettaessa on tärkeää sijoittaa mittalaitteet oikeille paikoille, jotta saadaan mahdollisimman luotettavia säähavaintoja. Edustavuusvaatimukset pohjautuvat Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n ohjeisiin.

Täydellisen havaintopaikan löytäminen voi olla haastavaa; tärkeää on huomioida mahdolliset virhelähteet ja löytää sopiva kompromissi. Sääaseman paikan valitsemiseen kannattaa käyttää hiukan aikaa, jotta mitattavat suureet olisivat meteorologisesti mahdollisimman edustavia. Tyypillisesti asemapaikan tulisi edustaa aluetta yleisesti. Ideaalitilanteessa sääasema sijaitsee hoidetulla nurmialueella, jossa on tasainen maanpinta.

On myös hyvä muistaa, että hyvien havaintojen taustalla on oikean paikan lisäksi säännöllinen huolto. Sääasema kannattaa sijoittaa niin, että mittalaitteille on helppo päästä, ja asemaa ja sen ympäristöä on helppo huoltaa. Mittareita tulee pitää puhtaana pölystä, roskista ja lumesta.

Lisätietoja:

Oman sääaseman perustaminen