Sää-sovelluksella välitetty jo 50 000 säähavaintoa – havaintoja kesäsäästä kerätään edelleen

8.7.2019 9:45

Älypuhelimeen ladattavalla maksuttomalla Sää-sovelluksella voi ilmoittaa omia ja seurata muiden käyttäjien raportoimia säähavaintoja.

Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksen Omat havainnot –toiminnolla on kerätty kansalaisten omia säähavaintoja nyt kahden vuoden ajan. Tähän mennessä tietoja on välitetty Ilmatieteen laitokselle yli 14 000 eri laitteesta ja havaintoja on kertynyt noin 50 000 kappaletta. Eniten havaintoja saatiin heti palvelun aloituksen jälkeen heinäkuussa 2017 ja Kiira-myrskyssä 12. elokuuta 2017.
 
Sää-sovelluksen kautta voi jokainen käyttäjä seurata muiden tekemiä havaintoja karttanäkymässä viikon ajalta. Parhaillaan testataan myös sääaiheisten valokuvien lähettämistä havaintojen mukana.

Havaintoja tarvitaan lisää

Sääsovelluksen kautta lähetetyt havainnot näkyvät reaaliajassa Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin työasemalla. Vaikka innokkaimmat kansalaiset ovat lähettäneet säähavaintoja sovelluksella päivittäin, havaintoja tarvitaan edelleen lisää.  Meteorologin näkökulmasta ongelmallista tähän mennessä on nimittäin ollut luottamus yksittäisiin havaintoihin. 
 
Kansalaisten havaintojen avulla on ollut tavoitteena myös kerätä tietoja tutkimusta varten. Havaintojen kuvailutietoja ei kuitenkaan ole saatu vielä riittävästi, jotta niistä voisi tehdä luotettavia johtopäätöksiä. - Mikäli havaintoja saataisiin enemmän, kansalaisten ilmoittamilla tiedoilla voitaisiin täydentää muuta aineistoa ja päästä käsiksi pienempiin sään aiheuttamiin vahinkoihin, pohtii projektipäällikkö Ismo Karjalainen.
 
Omia havaintoja voi edelleen ilmoittaa seuraavista kesäisistä sääilmiöistä:
Tuulivahinko - kaatoiko rajuilma puita?
Tulva - onko rankkasade katkonut tien tai onko kellari täynnä vettä?
Rakeet - kuinka suuria rakeita havaitsit?
Trombi - oliko pyörre maan vai veden yllä?
Sumu - haittaako sumu esimerkiksi veneilyä?
Sataako vai ei? - sataako kohdallasi juuri nyt?
Ukkoshavainto - näitkö salaman tai kuulitko jyrinää?
Veden pintalämpötila - missä on mukavimmat uintikelit?
Sään aiheuttama tieliikennehäiriö - vaikeuttavatko sääolosuhteet ajamista?

Testiversiossa nyt kuvien lähetysmahdollisuus

Sää-sovelluksen uusi testiversio on toteutettu yhteistyössä Tähtitieteellinen yhdistys URSAn myrskybongareiden kanssa. Testiversiossa (v. 2.3.0 beta 1) puhelinnumerolla kirjautuneet käyttäjät voivat lähettää havaintoonsa liittyvät valokuvat Ilmatieteen laitokselle ja muiden testiversiota käyttävien näkyville. Tavoitteena on saada laadukkaita, reaaliaikaisia säähavaintoja valokuvilla varusteltuina, sekä meteorologien että kansalaisten nähtäville. 

Miten testiryhmään pääsee mukaan?

Sää-sovelluksen testiversio on saatavilla Androidille Googlen Play-kaupasta. Android-laitteiden käyttäjät voivat lisätä itsensä beta-testaajiksi. 
 
Testaajiksi iOS-laitteilla mielivät voivat asentaa Applen sovelluskaupasta TestFlight-sovelluksen ja liittyä sen jälkeen mukaan iOS-testiryhmään tästä linkistä.
 
Lisätietoja
 
Kansalaishavainnot-pilottiprojektin päällikkö, ryhmäpäällikkö
Ismo Karjalainen ismo.karjalainen@fmi.fi puh. 029 539 2106