Venäjän metsäpalojen savut ovat levinneet laajalle

22.8.2019 9:13

Paloissa vapautuu ilmakehään valtavat määrät hiilidioksidia ja ilmansaasteita, jotka heikentävät ilmanlaatua.

Kuva: Toni Amnell

Kuva: Toni Amnell

Metsä- ja maastopalot ovat riehuneet Siperiassa jo lähes kuukauden ajan. Palojen savut ovat levinneet laajalti pohjoisen pallonpuoliskon ilmakehään.

Paloissa vapautuu ilmakehään valtavat määrät ilmastonmuutosta kiihdyttävää hiilidioksidia ja myös ilmanlaatua heikentäviä ilmansaasteita, kuten mustaa hiiltä sekä muita pienhiukkasia.  

"Suomeen kohonneita saastepitoisuuksia ei ole toistaiseksi kulkeutunut", sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila.

Siperian palot ovat mittasuhteiltaan niin valtavia, ettei niiden torjunta ole tehokasta. Palojen odotetaan sammuvan lähinnä sateiden myötä. Ilmatieteen laitoksen 21.8. tekemän ennusteen mukaan sää on paloalueella lähimmän viikon aikana melko vaihtelevaa. Päivälämpötilat kohoavat aurinkoisilla alueilla yli 20 asteen ja perjantaina voi olla jopa hellettä. Paikallisia sade- ja ukkoskuuroja voi esiintyä lähipäivinä. Viikonloppuna alueelle saattaa levitä runsaampia ja laaja-alaisempia sateita, jotka voisivat hillitä paloja. Alkuviikolla sää muuttuu todennäköisesti jälleen poutaisemmaksi.

On arvioitu, että ilmastonmuutoksen myötä vastaavanlaiset palot yleistyvät edelleen.

Kuva 1: Ilmatieteen laitoksen SILAM-leviämismallin ennuste metsä-ja maastopalojen savujen leviämisestä lähipäivinä (globaalin SILAM-mallin ennuste Euraasian alueelle).

Kuva 2: Ilmatieteen laitoksen ylläpitämän SAMPO-satelliittipalvelun kuva aerosoli-indeksistä, joka havaitsee palojen savun ja näyttää savun kulkeutumisen Siperian paloista aina Alaskaan asti (12.8.2019). 

Kuva 3: NASAn Suomi NPP -satelliitissa olevan VIIRS-instrumentin havaitsemat aktiiviset palot ajalta 1.–21.8.2019.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pia Anttila, Ilmatieteen laitos, puh. 050 368 6420, pia.anttila@fmi.fi
Tutkija Rostislav Kouznetsov, Ilmatieteen laitos, puh. 050 598 2580, rostislav.kouznetsov@fmi.fi

SILAM-leviämismalli (englanniksi)

Ilmanlaatu Suomessa