Ilmatieteen laitos aloittaa uudenlaisen alue-ennusteen tuotannon lentosäälle

7.11.2019 12:15

Uusi ennuste lisää ilmailun turvallisuutta ja vahvistaa Pohjoismaiden välistä yhteistyötä.

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Ilmatieteen laitos on tänään 7.11.2019 aloittanut uudenlaisen alue-ennusteen tuotannon lentosäälle. Low-Level Forecast eli LLF-ennuste on saatavilla virallisesta lentosääpalveluportaalista osoitteesta www.ilmailusaa.fi.

Uudistuksen taustalla on syventyvä pohjoismainen yhteistyö sekä lentosääpalvelun muutos kohti käyttäjäystävällisempiä graafisia tuotteita.

"Ennusteen merkittävin uusi ominaisuus on sään vaikuttavuuteen perustuva merkittävien sääilmiöiden esitystapa, joka tarjoaa ilmailijoille nopean katsauksen lento-olosuhteisiin erityisesti alailmakehässä ja lisää ilmailun turvallisuutta", sanoo ryhmäpäällikkö Jaakko Nuottokari Ilmatieteen laitokselta.

LLF-ennuste on jo käytössä Ruotsin ja Tanskan lentosääpalveluissa ja nähtävillä yhteispohjoismaisessa verkkopalvelussa osoitteessa www.northavimet.com. Ennuste tulee olemaan yhteneväinen eri maiden välillä, ja sen tuotannossa voidaan tehdä yhteistyötä.

Uuden LLF-ennusteen käyttöönoton myötä tähän saakka käytössä ollut GAFOR-ennuste poistui tuotannosta. Myös alue-ennusteen julkaisu Ylen Teksti-TV:ssä päättyi. Jatkossa ilmailun alue-ennuste on saatavilla ainoastaan verkkosivujen kautta. Ilmatieteen laitos tekee yhteistyötä kiinnostuneiden sovelluskehittäjien kanssa, jotta tuote voidaan integroida eri alustoille.

Ilmatieteen laitos on liikenne- ja viestintäministeriön nimeämä lentosääennustuspalvelun tarjoaja Suomen lentotiedotusalueella. Alue-ennusteen merkittävimmät käyttäjät ovat yleisilmailijat, helikopteritoimijat, pelastustoimijat, droonien-lennättäjät sekä muut ilmatilan käyttäjät.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Jaakko Nuottokari, Asiakaspalvelut, Ilmailu ja puolustusvoimat, puh. 050 589 5820, jaakko.nuottokari@fmi.fi

LLF käyttäjäopas (pdf)

Liikenne- ja turvallisuusvirasto Traficomin turvallisuustiedote 24.10.2019

LLF-käyttönottoon liittyvä AIC A -tiedote (9/2019) (pdf)