Lahden säähavaintoasema siirtyy Sopenkorpeen

9.5.2019 11:26

Lahden Launeen säähavaintoaseman toiminta tulee loppumaan 14. toukokuuta.

Korvaavaksi asemaksi Lahteen on viime kesänä perustettu Sopenkorven asema, joka sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä Launeesta.
 
Lahden Launeen asema on ollut toiminnassa vuoden 1961 alusta lähtien. Asema on alun alkaen ollut manuaalinen sääasema, jossa havainnontekijä teki 8 havaintoa vuorokaudessa. Vuodesta 1998 asemalla on tehty havaintoja myös automaattisesti. Viime vuosina asemalla on mitattu automaattisesti lämpötilaa, ilmankosteutta, painetta, sadetta, lumensyvyyttä, näkyvyyttä, vallitsevaa säätä sekä tuulen nopeutta ja suuntaa.
 
Launeen aseman paikka on historiansa aikana muuttunut kaksi kertaa, molemmilla kerroilla vain alle 500 metrin matkan. Tuulenmittauksen kannalta asemapaikka on ollut liian suojainen ja tästä johtuen tuulennopeudet ovat keskimäärin olleet liian alhaisia. 

Sopenkorpi korvaa Launeen

Launeen aseman lopettamisen takia Lahteen on perustettu uusi Sopenkorven asema, joka sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä Launeen asemasta. Asemalla mitataan, tuulta lukuunottamatta, samoja suureita kuin Launeella. Tuulen mittaukselle on etsitty sopivaa paikkaa, mutta aseman sijainti Salpausselän läheisyydessä aiheuttaa haasteita edustavan tuulen mittaamiselle. Tällä hetkellä asemalle ei ole tulossa tuulen mittausta.
 
Sopenkorven asema on ollut toiminnassa elokuusta 2018 alkaen. - Koska sekä Launeelta että Sopenkorvesta on saatavilla yhtäaikaisia havaintoja lähes vuoden ajalta, voimme tehdä vertailua havaintoasemien välillä ja todentaa esimerkiksi lämpötilaerot asemien välillä. Nyt voidaan kuitenkin jo sanoa, ettei Sopenkorven asema tule jatkamaan Launeen ilmastollisia aikasarjoja sijaintinsa takia, toteaa meteorologi Mikael Frisk.

Muita muutoksia havaintoverkostossa

Asemaverkoston muutokset ovat väistämätön osa havaintotoimintaa. Vuosien mittaan asemia perustetaan, siirretään ja ajoittain lopetetaan. Muutosten syyt ovat yleensä teknisiä tai asemien ympäristön muutoksiin liittyviä. 
 
Lahden Launeen aseman lisäksi tänä vuonna lopetetaan Sipoon Eestiluoto, jonka korvaajaksi on perustettu havaintoasema Itätoukkiin.
 
Porvoossa Kalbådagrundin majakan peruskorjaus on alkanut ja mittalaitteet on jouduttu purkamaan majakalta pois. Alustavan aikataulun mukaan remontti valmistuu marraskuussa 2019.
 
Helsingin edustalla Helsingin majakan havainnot olivat pitkään pois käytöstä majakan peruskorjauksen vuoksi. Korjaus on valmistunut ja havainnot ovat taas saatavilla. Hämeenlinnassa Katisen havaintoaseman peruskorjaus jatkuu ja tavoitteena on saada loput mittaukset toimintaan heinäkuun aikana.
 
Myös uusia mittauksia on tulossa jonkun verran,  Kuusamon lentoasemalle ollaan lisäämässä sateen ja lumen mittaukset sekä Ylitornion Meltosjärvelle tuulen mittaus. Lisäksi suunnitelmissa on lisätä auringonsäteilymittauksia Hangon Tulliniemeen, Pudasjärven lentokentälle ja Maarianhaminan Länsisatamaan.

Lisätietoja: