Uutinen 5.9.2019

Droonien käyttömahdollisuuksissa vain avaruus on rajana

Droonit ja lennokit mahdollistavat uudentyyppisten, aiemmin tavoittamattomien ilmakehä- ja ympäristöhavaintojen tekemisen.

Droonit esittelivät monipuolisia hyödyntämismahdollisuuksiaan laajassa kansainvälisessä Drone Tournament -kilpailussa Helsingissä syyskuun alussa. Tavoitteena oli houkutella uusia toimijoita alalle ja kehittää innovaatioita.

Ilmatieteen laitos osallistui kilpailuun Fly High and Back -haasteella, jossa tarkoitus oli operoida drooneilla turvallisesti mahdollisimman korkealla ja pitkään ja kerätä samalla tietoa ilmakehästä. Voittajaksi selvisi Vertical Hobby -joukkue.

"Droonit ja lennokit mahdollistavat uudentyyppisten, aiemmin tavoittamattomien ilmakehä- ja ympäristöhavaintojen tekemisen. Tärkeintä on saada havaintoja ilmakehän alimmasta kerroksesta, mutta joissakin tilanteissa – esimerkiksi tulivuoren purkautuessa – olosuhdetieto yläilmakehästä on tärkeää", kertoo ryhmäpäällikkö Anne Hirsikko Ilmatieteen laitokselta.

Korkealle lentäminen on drooneille erittäin haastavaa. Tästä syystä Ilmatieteen laitos asetti Fly High and Back -haasteen houkutellakseen uusia innovaatioita. Tehtävä osoittautui erittäin vaikeaksi, ja karsintojen jälkeen ainoastaan yksi tiimi kykeni suoriutumaan tehtävästä.

"Tarve ilmakehän profiilimittaukselle on jatkuva, ja jatkamme aktiivista drooniteknologian kypsyyden kartoittamista", Hirsikko sanoo.

Drooneista tulee osa arkeamme – kehitys vaatii yhteistyötä

Kauko-ohjattavien ilma-alusten eli droonien palvelumarkkinoiden arvioidaan nousevan 40 miljardiin euroon seuraavan viiden vuoden aikana. Droonit ovat mullistamassa niin kaupan, logistiikan, maa- ja metsätalouden kuin tutkimukseen ja turvallisuuteen liittyvien alojen toimintaa. Drone Tournament -kilpailu järjestettiin 2.–5.9.2019 pääkaupunkiseudulla. Järjestäjänä oli Ultrahack.

Droonit suorittivat useita erilaisia ja vaativia tehtäviä. Poliisin ja pelastustoimen Emergency Responsessa välitettiin drooneilla relevanttia tietoa liikenneonnettomuuksissa viranomaisille. Voittoon ylsi Robodrones-joukkue. VTT:n Extreme Conditions -haasteessa testattiin droonien suorituskykyä ja akun kestoa kylmissä ja pilvimäisissä talviolosuhteissa. Tuloksena selvisi muun muassa se, että pakkasella ei enää ole merkittävää vaikutusta nykyakkujen kestoon. Voittosijan jakoivat Digitarvike ja Videodrone Finland.

Espoon kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Building Care -tehtävässä kartoitettiin rakennusten kunnossapitotarvetta droonien avulla. Voittaja oli Holtan Sähkö. Luonnonvarakeskuksen, Maanmittauslaitoksen ja Maaseutuverkoston Count the Grass -haasteessa arvioitiin muutaman hehtaarin peltolohkolta nurmen kokonaisbiomassa ja tuotettiin kartta, joka kuvaa biomassan määrän vaihtelua. Voittaja oli Avoin Field -joukkue. Luonnonvarakeskuksen ja Maanmittauslaitoksen Flowering Forest -haasteessa selvitettiin kuusen kukkien esiintyvyyttä ja puiden kuntoa annetusta datasta. Voittajaksi nousi Avoin Forest. Helsingin kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Hazardous Waste Problem -haasteessa etsittiin ja tunnistettiin Harakan saaren rannalle ajautuneet jätekanisterit, havaittiin vuodot sekä otettiin näytteitä. Voittaja oli The Chemical Brothers -joukkue.

"Kilpailu todisti, että dronet ovat valtava mahdollisuus. Tarvitsemme laajaa yhteistyötä voidaksemme hyödyntää sen. Ala on vasta ottamassa alkuaskeleita, ja edellyttää merkittävää teknistä, liiketoiminnallista ja lainsäädännöllistä kehitystyötä. Kun dronejen toimintavarmuus ja autonomisuus paranevat, niistä tulee yhteiskunnan arkipäivää. Kilpailun myötä tuli selväksi, että suomalaisilla toimijoilla on hyvät edellytykset nousta maailman huipulle erityisesti kehittämällä dronejen toimintavarmuutta vaihtelevissa luonnon- ja sääolosuhteissa", visioi perustaja Mikko Järvilehto Ultrahackista.

Lisätietoja

Ilmatieteen laitoksen droonitoiminta:Ryhmäpäällikkö Anne Hirsikko, puh. 050 420 5345, anne.hirsikko@fmi.fi

Drone Tournament: https://www.dronetournament.org/

Ultrahack:Mikko Järvilehto (Founder)+358405086265mikko.jarvilehto@ultrahack.orgwww.ultrahack.org

Drone Tournamentin yhteistyökumppanit olivat Business Finland, VTT, Microsoft, Skydata, UAS Centre Finland, RPAS Finland RY, Robots.expert, DJI, Ilmatieteen laitos, Poliisi, Kymenlaakson pelastuslaitos, Videodrone, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki, Maanmittauslaitos, RumbleTools, Maaseutuverkosto, Luonnonvarakeskus, Cramo ja Helsingin yliopisto.