Ajankohtaista: 2019

Eurooppalainen avaruusviikko tuo yhteen alan toimijat

29.11.2019 9:56

Ilmatieteen laitoksen avaruusosaamista esitellään avaruusviikon tapahtumissa Helsingissä joulukuun alussa.

Eurooppalainen avaruusviikko (European Space Week) tuo yhteen Euroopan laajuisesti yritykset, tutkimusorganisaatiot, päätöksentekijät, kansainväliset asiantuntijat ja avaruussovellusten käyttäjät. Tapahtuman neljä pääteemaa ovat avaruusratkaisut ilmastonmuutoksen torjunnassa, uusi avaruustalous kestävän kasvun tekijänä, avaruuden kestävä käyttö sekä avaruusratkaisut arktisen alueen kestävässä hyödyntämisessä.

Ilmatieteen laitos on yksi tapahtuman järjestäjistä. Laitoksen avaruusosaamista esitellään tapahtuman näyttelyosastolla ja puheohjelmassa.

Ilmatieteen laitoksella toimivan avaruus- ja kaukokartoituskeskuksen tutkimuskohteina ovat erityisesti arktiset alueet, kaukokartoitus, uudet havaintomenetelmät ja avaruus. Ilmatieteen laitoksen Sodankylässä toimiva Arktinen avaruuskeskus vastaanottaa, arkistoi ja tallentaa satelliittidataa, josta jalostetaan edelleen tuotteita ja palveluita.

Osa Suomen EU-puheenjohtajakautta

Euroopan komission järjestämä eurooppalainen avaruusviikko järjestetään 3.–5.12.2019 Helsingissä Suomen EU-puheenjohtajakauden oheistapahtumana. Tapahtumassa esitellään EU:n Copernicus-, EGNOS- ja Galileo-avaruusohjelmien tuoreimpia saavutuksia sekä avaruusalan murroksen (ns. New Space) luomia uusia mahdollisuuksia.

EU:n komission kanssa tapahtumaa rakentavat yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestö ESA, Euroopan GNSS-virasto GSA, AZO, työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Ilmatieteen laitos, Traficom, VTT ja Kestävän avaruustutkimuksen huippuyksikkö.

Lisätietoja:

European Space Week

Atmos-lehti: Avaruustoiminta tukee arjen turvallisuutta maan päällä