Uutinen 26.11.2014

TiedeTET tekee tiedettä tutuksi nuorille

Ilmatieteen laitos osallistui valtakunnalliseen TiedeTET-projektiin marraskuussa.

Kokeilussa yläkoululaiset suorittavat työelämään tutustumisjaksonsa tutkijoiden ohjauksessa omasta koulustaan tai kodistaan käsin. "Ajatuksena on, että oppilaat keräävät havaintoja tai aineistoa tutkimuksen käyttöön ja/tai toteuttavat oman pienen tutkimusprojektinsa TET-viikon aikana oman tutkija-mentorinsa avustuksella, hanketta Ilmatieteen laitoksella vetänyt Juha A. Karhu kertoo.

Teemana ilmastonmuutos

Ilmatieteen laitoksen ohjauksessa toiminut ryhmä teki tutkimustyötä ilmastonmuutokseen liittyen. Marraskuisen TET-viikon aikana koululaiset perehtyivät ensin ilmastonmuutokseen yleisesti ja selvittivät sitten, miten Oulun kaupungin ja Äänekosken kunnan toimesta hillitään ilmastonmuutosta ja sopeudutaan siihen. Vastauksia oppilaat etsivät eri tietolähteistä, kuten internetistä, lehdistä ja haastattelemalla asiantuntijoita.Mukana olivat TETtiläiset Anna-Kaisa Korhonen, Julius Välimaa ja Santeri Nissinen Oulusta Pohjankartanon yläasteelta sekä Roope Huttunen Äänekoskelta Telakkakadun koulusta. "Joka päivä aamulla ja iltapäivällä oli yhteinen palaveri netin välityksellä. Aamulla kerrottiin päivän tehtävä ja iltapäivällä käytiin läpi, mitä olimme päivän aikana tehneet. Palavereiden välisenä aikana teimme päivän tehtäviä. Lisäksi kaikki haastattelivat viikon aikana yhtä mentoreista ja jokainen vuorollaan kirjoitti viikon aikana myös blogikirjoituksen", Julius Välimaa kertoo harjoittelujaksostaan. "Tiede- ja tutkimusala vaikuttavat mielenkiintoisilta ja tulevaisuudessa voisin opiskella joitain tieteenalaa", Julius tiivistää kokemuksensa.

Virtuaalinen tiedeTET on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jossa on mukana 15 yläkoulua.

Opiskelijoiden tutkimustulokset ja blogi, jossa nuoret kirjoittavat löytöretkissään tieteen parissa löytyy täältä: http://www.tiede.fi/artikkeli/blogit/tutkijatarha/ilmasto