Mars MetNet -laskeutuja – Uudentyyppinen Mars-tutkimusalus
Ilmatieteen laitos on yhteistyössä venäläisten ja espanjalaisten tutkimuslaitosten kanssa kehittänyt keveän Mars MetNet -laskeutujan, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti Marsin kaasukehän tutkimuksessa.
"MetNet -aluksen hienous on siinä, että se kykenee viemään Marsin pinnalle monipuolisen hyötykuorman pienellä kokonaismassalla. Kuvaavaa on se, että tälläkin hetkellä Marsin pinnalla taivaltava Spirit-kulkija vaatii Marsiin lennätettäessä saman massan kuin noin kymmenen MetNet -alusta", tutkija Ari-Matti Harri tiivistää. MetNet-ohjelman tavoitteena on lopulta saada aikaan Marsin pinnalle 10-20 havaintoaseman verkosto. Tämä vaatii yhteistyötä avaruusjärjestöjen kanssa. Nämä neuvottelut ovat käynnissä.
Alustavana hyötykuormana on tutkimuslaitteita, jotka havainnoivat Marsin kaasukehän painetta, kosteutta, lämpötilaa usealla korkeudella, pölyn määrää sekä auringon säteilyä usealla spektrikanavalla. Tutkimuslaitteet mittaavat myös magneettikenttää ja ottavat valokuvia näkyvän valon ja infrapunan aallonpituusalueilla. Näiden havaintojen avulla voidaan tutkia Marsin kaasukehän rajakerroksen toimintaa, synoptisia kiertoliikkeitä, pilvisyyttä, kaasukehän pölyn määrää ja laatua, Marsin jäännösmagnetismia sekä auringon ja Marsin kaasukehän vuorovaikutusta.
MetNetin laskeutumisjärjestelmä sekä muut kriittiset osat on suunniteltu ja testattu labaratorioissa Marsin olosuhteissa. Tällä hetkellä yksi MetNet-alus on hyötykuormaa vaille valmiina Marsiin lentoa varten. MetNet -ohjelmassa kehitetään ja testataan tutkimuslaitteita ja niiden tieteellisiä operaatioita lähettämällä Marsiin MetNetin tutkimuslaitteita myös muiden Mars-ohjelmien avulla. Tästä ovat esimerkkeinä äärimmäisen hyvin onnistuneet kaasukehän paine- ja kosteushavainnot, sekä auringon säteilymittaukset Phoenix ja Mars Science Laboratory -ohjelmissa. Seuraavaksi MetNetin tutkimuslaitteiden tieteellisiä operaatioita koeajetaan NASAn Mars-2020 ja ESAn ExoMars-2020 ohjelmissa.
Lisätietoja:
Tutkija Ari-Matti Harri, Ari-Matti.Harri@fmi.fi